Elkészült életem első töltött dagadója.
Kicsit félve, de nagy izgalommal és kíváncsisággal vágtam bele. Nem volt
nagy a hús, ezért kevéske tölteléket állítottam össze, amibe most
darált hús nem került. Mivel egyben vásároltuk a dagadót, Páromnak
jutott a nemes feladat, hogy felszúrja :-)
Sajnos sütés közben történt egy kis
baleset, egy pici részen kirepedt és kikukucskált a töltelék, de ez
természetesen az ízén nem igazán változtatott. Köretként Szabolcsi krumplisaláta került az asztalra.
Hozzávalók 3 főre:
- 1 kisebb sertésdagadó, kb. 40 dkg
- 1 nagy szelet kenyér
- 2 db keményre főzött tojás
- 2 db nyers tojás
- 1 pici csokor friss petrezselyemlevél
- 2 ek zsemlemorzsa ha szükséges
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tk só
- 1/3 kk őrölt bors
- 3 ek zsír
A dagadót alaposan megtisztítjuk és felszúrjuk.
2 db tojást keményre főzünk, majd a héj eltávolítás után
apróra vágjuk.
A kenyeret vízbe áztatjuk, majd jól kicsavarjuk.
A megmosott és kicsit lecsöpögtetett petrezselyemlevelet
apróra vágjuk.
Egy tálba rakjuk a kicsavart kenyeret, az összevágott
tojásokat, a nyers tojásokat, a zöldlevelet, belezúzzuk a megtisztított
fokhagymákat, sózzuk, borsozzuk, és jól összedolgozzuk. (Nekem túl lágy lett,
ezért még tettem bele 2 ek zsemlemorzsát is.)
A dagadót megtöltjük a töltelékkel és a lyukat bevarrjuk,
meghintjük 1 kk sóval. Érdemes kevésbé megtömni, mert a töltelék még dagad
sütés közben, így könnyen kirepedhet a hús.
Egy közepes méretű tepsit kikenünk 2 ek zsírral és
belefektetjük a töltött húst, majd azt is lekenjük 1 ek zsírral.
Mellé öntünk 1,5 dl vizet, lefedjük alufóliával.
Előmelegített sütőben 200 fokon alul-felül sütéssel 1 órát
puhítjuk, majd a fóliát levéve kb. 30 percet pirítjuk. Közben párszor
meglocsoljuk a szaftjával.
Ha megsült, érdemes hagyni teljesen kihűlni és szépen
szeletelhető.