A nagy melegben minden nap szednünk kellett a málnát, ami
idén csodás termést produkál. Mivel elfogyasztani nem tudjuk mind, ezért egy
részéből dzsem készült. Bevallom, az első adag magvakkal került elrakásra, az
azért nem lett az a gasztronómiai élmény. A második körben már igencsak
átpasszíroztam, és ez már az igazi. Igen ám, de olyan sok lett a „maradék
anyag” a passzírozás után, hogy gondoltam egyet, és felöntöttem vízzel.
Gondoltam lesz, ami lesz, szörpöt készítek belőle. Eddig málnából még nem
próbáltam, de ha a menta és a citromfű már bevált, akkor azok sémájára
kipróbálom. A végeredményt kóstolva rájöttem, hogy nagyon jól tettem. A
gyerekkorom málnaszörpje jött fel emlékeimben, amihez a gyümölcsöt együtt
szedtük a kert végében, és az itóka, amit anyukám olyan nagy gondossággal
készített nekünk. Az első próbálkozást sorra követte a következő, és a
következő adag, így egy ideig lesz mit kortyolgatni. De azért elég gyorsan is
fogy. A dzsem és a szörp receptje most egyszerre kerül fel, mert szorosan összekapcsolódik
a kettő.
Hozzávalók
4 kis üveg dzsemhez:
*1,2 kg málna
*30 dkg cukor
*1 tasak 3:1 zselésítő
4 kis üveg
szörphöz:
*a passzírozásból visszamaradt gyümölcs/mag/héj
*1 liter víz
*1 nagyobb citrom
*70 dkg cukor
*1 kk citromsav
A málnát megmossuk, lecsepegtetjük, botmixerrel
pürésítjük. Magas lángon felforraljuk, majd átpasszírozzuk.
A málnavelőt
felforraljuk, hozzáadjuk a cukorral elkevert zselésítőt. Kb. 2 percig
forraljuk, majd az előkészített, fertőtlenített üvegekbe töltjük, lezárjuk.
A passzírozás során visszamaradt részt 1 liter vízbe
áztatjuk, belefacsarunk egy citrom levét. Legalább egy éjszakát a hűtőben
pihentetjük.
Másnap sűrű szövésű anyagon ( textilpelenkán) átszűrjük.
Felforraljuk,
hozzáadjuk a citromsavval elkevert cukrot, és 25-30 percet hagyjuk zuborogva
főni.
Az előkészített, csírátlanított üvegekbe töltjük, lezárjuk,
száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Tetszés szerinti hígításban, vízzel, szódavízzel
kínáljuk.