Hozzávalók 16 db csigához:
Tésztához:
*50 dkg liszt
*0,5 kk só
*2 dl tej
*2,5 dkg élesztő
*2 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*1 egész tojás
*10 dkg margarin
Töltelékhez:
*2-3 ek olaj
*2 púpos ek cukrozatlan kakaópor
*3 ek cukor
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és
megszórjuk egy evőkanál cukorral. Hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk és elkeverjük benne a sót.
Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a
vaníliás cukrot, a tojást és a margarint.
Alaposan kidagasztjuk.
Letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára
kelesztjük.
A töltelékhez a cukrot elkeverjük a kakaóporral. Egy
nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 3-4 mm
vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk.
Megkenjük vékonyan olajjal. Megszórjuk a cukros kakaóval.
A téglalap keskenyebbik oldaláról kezdve szorosan
feltekerjük.
Egy vékony varró cérnával a tekercs alá nyúlunk, majd
másfél ujjnyi széles szeleteket vágunk le úgy, mintha a cérnával csomót kötnénk
a tekercsre.
A csigákat az előkészített tepsibe fektetjük egymástól
egy kicsit távolabb.
Letakarva addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik, ez
kb. 20-25 perc.
180 fokon 20 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
Ha kihűlt, porcukorral meghintve kínáljuk.
A Facebookon is megtaláltok.