PrintFrendly

2021. augusztus 7., szombat

Meggyes batyu

Kihasználva a meggyszezon utolsó kis maradék gyümölcsét készítettem egy kis kelt tésztás finomságot. A levét kevés pudingporral sűrítettem, így a tölteléktől igazán szaftos volt a batyu. Nagy sikere lett, hamar elfogyott.
Hozzávalók 12 db-hoz
Tésztához:
*50 dkg liszt
*0,5 kk só
*2 púpozott ek cukor
*2 dl langyos tej
*2,5 dkg friss élesztő
*1 egész tojás
*10 dkg vaj
 
Töltelékhez:
*25 dkg meggy
*2 ek cukor
*1/3 kk őrölt fahéj
*1 púpozott ek vaníliás pudingpor

Továbbá:
*1 tojás a lekenéshez
*2-3 ek tej az átgőzöléshez
 
A lisztet elvegyítjük a sóval, a cukorral, hozzáadjuk a tejben felfutott élesztőt, a tojást és a puha vajjal alaposan kidagasztjuk. Lefedve a duplájára kelesztjük. 
A meggyet kimagvaljuk, megszórjuk a cukorral és hagyjuk, hogy levet eresszen. Ízesítjük fahéjjal, majd beleszórjuk a pudingport. Mérsékelt lángon addig melegítjük, amíg a leve besűrűsödik. Kihűtjük. 
A megkelt tésztát lisztezett felületen 0,5 cm vékonyra nyújtjuk, majd 12 egyforma kockára vágjuk. Minden tésztalap közepére halmozzuk a tölteléket. A batyu 4 sarkát összefogjuk, összecsavarjuk. Sütőpapíros tepsiben addig pihentetjük, míg a sütő bemelegszik. Lekenjük egy kevés villával felvert tojással. 
180 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük. Azonnal lekenjük tejjel és letakarva 10 percet hagyjuk átgőzölni. 
Kevés porcukorral megszórva kínáljuk.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése