Kihasználva a meggyszezon utolsó kis maradék gyümölcsét készítettem egy kis kelt tésztás finomságot. A levét
kevés pudingporral sűrítettem, így a tölteléktől igazán szaftos volt a batyu. Nagy sikere lett, hamar elfogyott.
Tésztához:
*50 dkg liszt
*0,5 kk só
*2 púpozott ek cukor
*2 dl langyos tej
*2,5 dkg friss élesztő
*1 egész tojás
*10 dkg vaj
Töltelékhez:
*25 dkg meggy
*2 ek cukor
*1/3 kk őrölt fahéj
*1 púpozott ek vaníliás pudingpor
Továbbá:
*1 tojás a lekenéshez
*2-3 ek tej az átgőzöléshez
A lisztet elvegyítjük a sóval, a cukorral, hozzáadjuk a tejben felfutott élesztőt, a tojást és a puha vajjal alaposan kidagasztjuk.
Lefedve a duplájára kelesztjük.
A meggyet kimagvaljuk, megszórjuk a cukorral és hagyjuk, hogy levet eresszen. Ízesítjük fahéjjal, majd beleszórjuk a pudingport.
Mérsékelt lángon addig melegítjük, amíg a leve besűrűsödik. Kihűtjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen 0,5 cm vékonyra nyújtjuk,
majd 12 egyforma kockára vágjuk. Minden tésztalap közepére halmozzuk a tölteléket. A batyu 4 sarkát összefogjuk, összecsavarjuk. Sütőpapíros tepsiben
addig pihentetjük, míg a sütő bemelegszik. Lekenjük egy kevés villával felvert tojással.
180 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük. Azonnal lekenjük tejjel és
letakarva 10 percet hagyjuk átgőzölni.
Kevés porcukorral megszórva kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése