Nagy mák rajongóként az jutott az eszembe, hogy gyümölcs helyett ezzel a sötét finomsággal készítem most el ezt a „nyitott
peremes francia pitét“. Még egy kis csavar került bele, ami éppenséggel a cukkini, ami a mákkal tökéletesen összeillik. A család szerint ízre nagyon
hasonlít a bejglihez. Biztosan mondhatom, hogy bekerült a családi kedvencek táborába.
A recept megjelent a Kifőztük magazin augusztusi számában is.
Tésztához:
*30 dkg liszt
*1 csipet só
*2 ek cukor
*1 nagyobb tojás sárgája
*17 dkg vaj
*3-4 ek víz
Töltelékhez:
*10 dkg darált mák
*5 dkg cukor
*1 kezeletlen citrom reszelt héja
*1/2 kk őrölt fahéj
*1 bébi cukkini (Kb. 20 dkg)
*2-3 ek savanykás lekvár (ribizli vagy füge)
Továbbá:
1 egész tojás
1 tk barna cukor
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összedolgozzuk és becsomagolva a hűtőben pihentetjük fél órát.
A cukkinit sajtreszelőn
lereszeljük. A mákot elkeverjük a cukorral, a citrom reszelt héjával, a fahéjjal, végül beleforgatjuk a cukkinit és a lekvárt.
A tésztát sütőpapíron
3 mm vékonyra és kör alakúra elnyújtjuk. Nagy méretű tepsire átemeljük. Rákanalazzuk és elsimítjuk a tölteléket úgy, hogy tészta
szélén kb. 3 cm részt szabadon hagyunk. Ezt a részt a töltelékre hajtjuk, lekenjük villával felvert tojással és megszórjuk barna cukorral.
180 fokra
előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük.
Pár perc pihentetés után szeletelve kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése