PrintFrendly

2021. augusztus 14., szombat

Mákos-cukkinis galette

Nagy mák rajongóként az jutott az eszembe, hogy gyümölcs helyett ezzel a sötét finomsággal készítem most el ezt a „nyitott peremes francia pitét“. Még egy kis csavar került bele, ami éppenséggel a cukkini, ami a mákkal tökéletesen összeillik. A család szerint ízre nagyon hasonlít a bejglihez. Biztosan mondhatom, hogy bekerült a családi kedvencek táborába. 
A recept megjelent a Kifőztük magazin augusztusi számában is.
Hozzávalók
Tésztához:
*30 dkg liszt
*1 csipet só
*2 ek cukor
*1 nagyobb tojás sárgája
*17 dkg vaj
*3-4 ek víz

Töltelékhez:
*10 dkg darált mák
*5 dkg cukor
*1 kezeletlen citrom reszelt héja
*1/2 kk őrölt fahéj
*1 bébi cukkini (Kb. 20 dkg)
*2-3 ek savanykás lekvár (ribizli vagy füge)

Továbbá:
1 egész tojás
1 tk barna cukor
 
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összedolgozzuk és becsomagolva a hűtőben pihentetjük fél órát. 
A cukkinit sajtreszelőn lereszeljük. A mákot elkeverjük a cukorral, a citrom reszelt héjával, a fahéjjal, végül beleforgatjuk a cukkinit és a lekvárt. 
A tésztát sütőpapíron 3 mm vékonyra és kör alakúra elnyújtjuk. Nagy méretű tepsire átemeljük. Rákanalazzuk és elsimítjuk a tölteléket úgy, hogy tészta szélén kb. 3 cm részt szabadon hagyunk. Ezt a részt a töltelékre hajtjuk, lekenjük villával felvert tojással és megszórjuk barna cukorral. 
180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük. 
Pár perc pihentetés után szeletelve kínáljuk.
 
 
 
 
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése