PrintFrendly

2019. október 5., szombat

Kelt almás batyu

Megérkezett a szeles, hűvös reggelekkel induló napok időszaka. Most jött csak el igazán a kelt tészták ideje. Bár nálunk nem okoz gondot 30 fokban sem bekapcsolni a sütőt, ha erre vágyik a család, de most tényleg aktuálissá vált. A megszokottól most egy kicsit eltértem és túró helyett fűszeres almával töltöttem a hagyományos formát. A gyerekek alig győzték kivárni, hogy kicsit hűljön, és végre falatozhassanak. 
A felhasznált ízesítőket a Fűszerész biztosította. 
A recept megjelent a Kifőztük magazin szeptemberi számában is.

Hozzávalók 12 db-hoz
Tésztához:
*50 dkg liszt
*1 nagy csipet só
*2 dl tej
*2,5 dkg friss élesztő
*2 ek cukor
*1 késhegynyi őrölt citromhéj
*10 dkg vaj
*1 tojás

Töltelékhez:
*4 nagy alma
*2 tk őrölt fahéj
*1 késhegynyi Bourbon vanília
*2-3 ek cukor

Lekenéshez:
*1 tojás
*0,5 dl tej

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben egy evőkanál cukorral, majd a sóval, a maradék cukorral, citromhéjjal elvegyített liszthez adjuk. Beledolgozzuk a puha vajat, a tojást. Alaposan kidagasztjuk, és a duplájára kelesztjük. 
Az almát meghámozzuk, lereszeljük, a levét kicsavarjuk. A gyümölcshúst ízesítjük a fűszerekkel. 
A tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra és 0,5 cm vékonyra nyújtjuk. 12 egyforma részre vágjuk. Mindegyik közepére teszünk egy kanál tölteléket. A tészta négy sarkát összefogjuk, összenyomjuk, és sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk. 
Letakarva addig pihentetjük, amíg a sütő bemelegszik. 
Lekenjük egy felvert tojással és 180 fokon hőlégkeveréssel 18-20 perc alatt megsütjük. Azonnal lekenjük tejjel, konyharuhával letakarva 10 percig hagyjuk átgőzölni. Porcukorral megszórva kínáljuk.
 










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése