Ismét nekiláttunk a gyerekekkel. Azt kell, hogy mondjam, alig fértem oda a nyújtó laphoz. A kicsik egymást tologatva szaggatták a különböző figurákat. Mivel elég sok helyet hagytam a kalácsok között, ezért négy nagy tepsit töltött meg. Mire az utolsó kisült, már az elsővel el is fogyott. A csemeték szép sorban elhordták és megették.
A végére azért maradt pár darab, amit írókáztam, mert már nagyon szerettem volna én is kipróbálni. A kezdeti bénázás után már egy picit jobban ment. Azt hiszem erre is rá kell érezni. A recept nagyon szuper, a mézeskalács rögtön puha és kellemesen fűszeres. A tésztával igazán könnyű dolgozni, megéri rászánni azt az egy éjszakás pihentetést.
Azóta készült mézesek:
*50 dkg liszt
*1 csapott kk szódabikarbóna
*2 csapott tk mézeskalács fűszerkeverék
*15 dkg porcukor
*2 egész tojás
*15 dkg margarin
*1 dl méz
Írókázáshoz:
*1 kisebb tojás fehérje
*20 dkg porcukor
*1 kk citromlé
A lisztet egy tálba szórjuk és elkeverjük benne a
szódabikarbónát, a fűszerkeveréket és a porcukrot.
Beleütjük a tojásokat. A mézet és a margarint egy picit megmelegítjük,
és a liszthez adjuk.
Összedolgozzuk. Ekkor egy picit lágy a tészta, érdemes
enyhén lisztezett felületen átgyúrni.
Egy zacskóba rakjuk és egy éjszakát a hűtőben
pihentetjük.
A sütőt előmelegítjük. Lisztezett felületen kb. 3-4 mm vékonyra nyújtjuk és lisztbe mártott formákkal kiszúrjuk. Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk, a mézesek között egy kevés helyet hagyva.
180 fokon hőlégkeveréssel 7-8 perc alatt megsütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
Közben a porcukrot átszitáljuk. A tojás fehérjét keményre
verjük, közben kanalanként adagoljuk hozzá a porcukrot és beleöntjük a
citromlevet.
Ha már elég kemény, akkor egy tiszta zacskóba kanalazzuk
és az egyik sarkára pici lyukat vágunk.
A kihűlt mézeseket tetszőleges mintákkal díszítjük.
Hagyjuk megszáradni. (Mire a
végére értem, az első darabok már teljesen megszáradtak.)
A Facebookon is megtaláltok.
A Facebookon is megtaláltok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése