PrintFrendly

2017. február 18., szombat

Kelt csicsókás minifánkok



Amikor annyi csicsóka van a kertben, hogy csak győzzük felhasználni, akkor az ember lánya mindenbe csepegtet egy keveset belőle. Menjen a fánkba is? Természetesen. Az íze nem lesz fura? Á, dehogy, nem is érezni rajta. Az egészségmegőrzés jegyében finomliszt helyett legyen fehér tönkölybúzaliszt. A cukor is csak egy minimális, ami az élesztő felfutásához szükséges. Lekvárral elég édes lesz. Ha pedig szeretnénk, akkor nyírfa-porcukorral még meghinthetjük. Kellemesen puha lett? A vártnál puhább. Még szalagok is lettek? Az már csak a hab a tortán ;-)
Hozzávalók kb. 35 db minifánkhoz:
*25 dkg fehér tönkölybúzaliszt
*2 nagy csipet só
*10 dkg főtt, áttört csicsóka
*0,5 dl tej
*1,5 dkg friss élesztő
*1 kk cukor
*1 nagyobb tojás sárgája
*1 ek margarin
*olaj a sütéshez

A csicsókát jól megtisztítjuk, kefével átdörzsöljük, apró kockára vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, áttörjük, és hagyjuk kihűlni.
Az élesztőt a langyos tejben a cukorral megszórva felfuttatjuk.
A lisztet elkeverjük a sóval, majd elmorzsoljuk benne a margarint, a csicsókát.
Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojás sárgáját, és jól kidolgozzuk.
Ha ragadna, akkor egy leheletnyi liszttel korrigáljuk, ha keménynek éreznénk, akkor egy korty tejjel lazítjuk.
A tésztát letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Lisztezett felületre borítjuk, ahol kb. 1 cm vékonyra elnyújtjuk.
Egy egész kicsi pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Konyharuhával letakarva hagyjuk még kb. 20-25 percet kelni. Ez alatt egy tálban másfél ujjnyi olajat forrósítunk.
A pihentetés lejárta után pár darabot fejjel lefelé az olajba helyezünk, és fedő alatt kb. 1 percig sütjük, majd megfordítjuk, és fedő nélkül a másik oldalát is megsütjük.
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.

A Facebookon is megtaláltok.

Már Instagramon is fent vagyok.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése