A végén pedig örültem, hogy az utolsó darabot sikerült lefotóznom :-)
Hozzávalók 8
zsemléhez:
Tésztához:
*50 dkg liszt
*2 tk só
*7 dkg trappista sajt
*2,6 dl tej
*1 tk cukor
*3 dkg friss élesztő
*5 dkg vaj/margarin
*1 tojás sárgája
*2 ek burgonyapehely
Tetejére:
*1 kisebb tojás felverve
*8 dkg trappista sajt
A tejet egy kicsit megmelegítjük, de csak annyira, hogy
épp langyos legyen. Belemorzsoljuk az élesztőt és rászórjuk a cukrot, hagyjuk
felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd belereszeljük a
sajtot és elkeverjük a sóval együtt.
Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a burgonyapelyhet, a
tojás sárgáját, a vajat/margarint és alaposan kidagasztjuk.
Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát 8 egyenlő részre osztjuk, majd
egyenként gombócot formázunk.
Ezt úgy végezzük, hogy a tenyerünkbe teszünk egy adag
tésztát, majd szélétől a közepe felé nyomkodjuk a tésztát.
Sütőpapírral bélelt nagy tepsibe rakjuk, egymástól kicsit
távolabb.
Letakarva további 30 percet kelesztjük.
Ez alatt a sütőt előmelegítjük.
A zsemlék tetejét lekenjük egy egész, kissé felvert tojással.
Megszórjuk bőven reszelt sajttal.
180 fokon hőlégkeveréssel 25 perc alatt megsütjük.
Majd rácson hagyjuk kihűlni.
A Facebookon is megtaláltok.
Nagyon szépek lettek a zsemléid és finomak lehetnek! Tetszik a recepted!
VálaszTörlésKöszönöm szépen kedves Éva :-)
Törlés