Bevallom, hogy az elején kicsit nehezen ment a formázás, de aztán ráéreztem az ízére és ment, mint a karikacsapás. A sütésnél is ki kell tapasztalni, hogy miként legyen szép formás a fog. A pálinkát nem érdemes kihagyni belőle. A porcukorba forgatás nem bizonyult célravezetőnek, mert nem lett dekoratív (mert azért az is fontos szerintem), de ha két ujjunk között megfogunk egyet, porcukorszóróval körbehintjük és így szép egyenletesen bevonja a cukor.
Egy zsenge zöldborsóleves után remek második fogás.
Hozzávalók kb.
30 db foghoz:
*25 dkg liszt
*1 tasak sütőpor
*1 nagy csipet só
*1 ek porcukor
*2 dkg vaj/margarin
*2 tojás sárgája
*1 dl tejföl
*5 ml pálinka (nálam meggy likőr)
*5 dl olaj a sütéshez
*2 ek porcukor a szóráshoz
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, a
porcukrot és a sütőport.
Elmorzsoljuk benne a vajat/margarint.
Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejfölt és annyi
pálinkát, hogy rugalmas, de nem kemény tésztát kapjunk.
Lisztezett felületen jól átgyúrjuk.
Becsomagolva 30 percre a hűtőbe rakjuk.
Ezután a tésztát két részre osztjuk. Így könnyebb
dolgozni vele.
Az egyiket enyhén lisztezett felületen ujjnyi vastagra
nyújtjuk és kb. ujjnyi széles, 7-8 cm hosszú rudakat vágunk. (A 10 cm túl hosszúnak bizonyult, de ez ízlés kérdése.) Ezeket picit
megsodorjuk, hogy ne legyen túl szögletes.
Egyik végét kb. a feléig bevágjuk, majd a tésztát 90
fokban oldalra fordítva (ekkor a vágás a tésztán vízszintesen lesz) a másik
végén is bevágjuk.
Olajat forrósítunk, majd ha már elég forró, szép pirosra
sütjük benne a fogak mindkét oldalát.
Akkor lesz szép formás, ha úgy helyezzük az olajba, hogy
a vágásokat kicsit szétfordítjuk és egyik „fogat” megfogva a három másik fogat az
olajba engedjük, majd 3-4 másodperc után elengedjük.
Így tartja meg a szép formát, ami a tyúklábhoz hasonló.
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat
lecsepegni.
Porcukorral megszórva kínáljuk.
A Facebookon is megtaláltok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése