A petrezselyem olyan növény, ami nálunk egyik évben
gyönyörű és minden mag kikel, másik évben pedig alig pár szál mutatkozik. Idén
szerencsére a jobbik eset történt. Szép dús levélzetet nevelt és a gyökerek is
kezdenek vastagodni. Ezért is gondoltam egy merészet és levélből készítettem
levest, ami egy kicsit bonyolultnak tűnik, de mindenképpen érdemes kipróbálni,
ha marad egy kis húsleves. (Esetleg ételízesítővel vagy netán kockával is működik. ) Könnyű, krémes és a gombócok remek kiegészítőként
szolgálnak. Párom először kicsit hitetlenkedve kóstolta meg, de végül neki is
elnyerte a tetszését. Biztosan máskor is étlapra kerül, hisz most csak egy
kis adag készült.
Hozzávalók 3
főre:
*1 nagy fej vöröshagyma
*3 ek olaj
*1 egész nagy krumpli (20 dkg)
*5 dl húsleves alaplé
*2 nagy csokor petrezselyem
*1 dl tejszín
*1 csipet só
Gombócokhoz:
*1 tojás
*5 dkg búzadara
*8 dkg trappista sajt reszelve
*1 tk vaj
*1 késhegynyi szódabikarbóna
*1 nagy csipet só
Először a gombócokhoz a tojást villával felverjük, majd a
vajjal, szódabikarbónával, reszelt sajttal és a búzadarával összeforgatjuk.
Legalább 10 percre félretesszük, hogy a búzadara megdagadjon.
Sós, gyöngyöző vízbe rakjuk a vizes kézzel sodort apró
golyókat és 5 percig mérsékelt lángon főzzük. Majd óvatosan kanállal kiemeljük
a gombócokat.
A petrezselyem levelet lobogó vízbe mártjuk, majd jeges
vízbe, ezután apróra vágjuk, így megtartja a szép színét.
Az apróra vágott vöröshagymát olajon üvegesre pirítjuk, a
felkockázott krumplit átfuttatjuk rajta.
Felengedve az alap lével, ízesítve sóval, a krumpli
puhaságáig főzzük.
Ezután a levest a petrezselyem levéllel turmixban pár
perc alatt pépesítjük. A lángra visszatéve, tejszínnel krémesítjük és hagyjuk
felforrni.
Melegen, a gombócokkal kínáljuk.
A Facebookon is megtaláltok.
Ilyet még nem foztem, de ngyon érdekesnek tunik, tehát kipróbálom. Sajnos a petrezselymem nagyon gyéren kelt ki, pedig 2 helyre is vetettem. Kénytelen leszek a picon vásárolni petrezselyem zoldjét.
VálaszTörlés