Férjem egyik kedvence az egres, amiből idén sajnos csak
egész kevés termett a kertünkben. Ez a pici, ami már egész pirosra érett, ebben
a finom és kicsit pikáns levesben végezte.
A nagy sikerű tejbegrízgaluska került
bele betétként.
Hozzávalók 4
főre:
*7 közepes alma
*10 nagyobb szem szilva
*2 marék érett köszméte
*1 csipet só
*3 ek cukor
*1 púpos kk őrölt fahéj
*0,5 dl édes vörösbor
*1 púpos ek vaníliás pudingpor (főzős)
*2 dl tejszín
*1 tasak vaníliás cukor
Galuskához:
*4 dl tej
*1 csipet só
*4 púpos ek búzadara
*2 púpos ek cukor
Az almákat
meghámozzuk, magházukat kivágjuk, majd a gyümölcshúst feldaraboljuk. (Én
citromleves vízbe raktam, hogy ne barnuljon meg.) A szilvákat kettévágjuk és
kimagvaljuk.
A köszméte végeiről
az elszáradt részt lecsípjük.
Majd egy kisebb
fazékban a gyümölcsökhöz adunk egy kevés vörösbort és felengedjük annyi vízzel, ami
kicsit bővebben ellepi.
Teszünk bele 1
csipet sót, egy kevés cukrot, fahéjat.
Addig főzzük, míg a
gyümölcsök megpuhulnak, ez pár perc, majd merülő mixerrel pépesítjük.
Közben a pudingport
simára keverjük a tejszínnel, majd a lángra visszatett leves levéből pár
evőkanállal felhígítjuk, hőkiegyenlítést végzünk és a forró levesbe csorgatjuk.
Beleszórjuk a
vaníliás cukrot.
Ha már kellőképpen
sűrű, elzárjuk, és jól behűtjük.
A galuskához a
tejet egy csipet sóval felforraljuk, majd beleszórjuk a búzadarát és a cukrot.
Pár perc alatt sűrűre főzzük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A hideg levest
tányérokba merjük, majd egy teáskanállal kiszaggatott tejbegríz galuskával
kínáljuk.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése