Többször láttam, hogy Nagymamám anno hogy is készítette
ezt a finomságot, de jómagam még csak most először álltam neki. Kicsit
munkaigényes, de aki a nudlit, a szilvás gombócot szereti, annak ez sem fog
csalódást okozni. Olyan laktató, hogy én csak 2 darabot tudtam egyszerre
elfogyasztani belőle.
Hozzávalók kb.
10 db-hoz:
*50 dkg krumpli (tisztítva mért súly)
*1 nagy csipet só
*5 dkg porcukor
*15-20 dkg liszt
*1 kisebb tojás
*Szilvalekvár a töltéshez
*2 ek olaj a főzővízbe
Forgatáshoz:
*Kb. 10 ek zsemlemorzsa
*Kb. 4 ek olaj
*1 tasak vaníliás cukor
*1 csipet só
*2-3 ek cukor
A krumplit megtisztítjuk, és apróra vágjuk. Bő, sós
vízben puhára főzzük. Leszűrjük, hagyjuk lecsepegni. Ha meghűlt, akkor hozzáadjuk
a sót, a porcukrot, a tojást és annyi lisztet, hogy se nem ragadós, se nem túl
kemény tésztát kapjunk. (Ez függ a krumpli fajtájától, nedvesség tartalmától.
Az újkrumpli több vizet tartalmaz, ezért picit több lisztet vesz fel.)
Jól összedolgozzuk és lisztezett felületen kb. 0,5 cm vastagra
és téglalap alakúra elnyújtjuk.
Képzeletben két részre osztjuk, az egyik része lesz a fedőlap,
ide nem jön töltelék.
A másik részre megfelelő távolságra egymástól teszünk 1-1
teáskanál szilvalekvárt úgy, hogy a másik tészta részt ráhajtjuk, befedjük
vele.
A töltelék nélküli köztes részeket kicsit ujjal lenyomkodjuk,
hogy főzés közben ne kandikáljon ki a lekvár, majd kb. 11*11 cm nagyságú
darabokra vágjuk. (Ízlés szerint lehet sűrűbben rakni a tölteléket, ekkor természetesen több darab lesz a végeredmény.)
Bő vizet forralunk, amibe egy kevés olajat teszünk.
Egy serpenyőben a zsemlemorzsát összekeverjük az olajjal
és szép világos barnára pirítjuk. Megszórjuk cukorral, sóval, vaníliás cukorral
és összekeverjük. Félretesszük.
Ha már gyöngyözik a víz, akkor pár darab tésztát
beleteszünk. Ha feljön a víz tetejére, még kb. 1 percig főzzük.
Majd szűrőkanálra szedjük, kicsit lecsepegtetjük, és a
morzsába forgatjuk.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése