Van jól bevált pizza tészta receptem, amit most próbáltam
egy kicsit megreformálni. A fehér liszt kétharmadát teljes kiőrlésű
tönkölybúzalisztre, a maradék egyharmadát pedig fehér tönkölybúzalisztre
cseréltem. Csodásan működött a dolog, a tészta szépen megkelt, nem ragadt, nem
szakadt. Ez a tészta nem tartalmaz hozzáadott cukrot, tejet, tojást. Ez a
mennyiség egy nagy tepsi, vagy két közepes méretű kerek pizzához elegendő.
Hozzávalók:
*20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
*10 dkg fehér tönkölybúzaliszt
*1 púpos tk só
*2 ek olívaolaj
*1,5 dkg friss élesztő
*1,8 dl langyos víz
A langyos vízbe morzsoljuk az élesztőt, amit jól
elkeverünk. A liszteket a sóval egy tálban szórjuk, és hozzáadjuk a vízben
elkevert élesztőt, az olajat. Rugalmas tésztát dagasztunk. Ha picit ragad,
akkor lisztezett felületen átdolgozzuk. Elképzelhető, hogy a lisztek miatt a
víz mennyisége változhat.
A kidagasztott tésztát gombóccá formázzuk, majd
lisztezett tálba rakjuk és lefedjük.
Meleg helyen legalább egy órát kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen elnyújtjuk, majd
sütőpapíros tepsire fektetjük.
A pizzát ízlés szerinti szósszal és feltéttel készítjük.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése