PrintFrendly

2014. december 29., hétfő

Diós patkó

Sajnos nálunk még nem havazott, bár a gyerekek már nagyon várják. Szeretnének szánkózni és hóembert építeni. Persze mi, felnőttek már kevésbé örülünk a hólapátolásnak, a lefagyott utaknak. Ezért egy kis havas tájat idéző diós patkót sütöttem. A népi hiedelmek szerint a patkó szerencsét hoz, ami elkél az újévben is :-)
Kevés alapanyagból összeállítható, egyszerű, tojás nélküli édesség. Ez a süti még egy hét után is ugyanolyan omlós és puha, mintha épp akkor sült volna. A formázás az, ami egy kis időt vesz igénybe, de ha van játékos kedvű gyerek, akkor bevonhatjuk egy kis gyurmázásba.
A receptért köszönet Kocsis Hajnalkának!


Hozzávalók kb. 80 db patkóhoz:
*25 dkg liszt
*10 dkg porcukor
*10 dkg darált dió
*1 késhegynyi sütőpor
*20 dkg margarin
*1-2 ek vaníliás porcukor a tetejére

A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzákeverjük a porcukrot, a sütőport és a darált diót. Végül gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a puha margarinnal.
Folpackba csomagolva legalább 1 órát a hűtőben pihentetjük. (Nálam egy éjszaka volt és tökéletesen lehetett a tésztával dolgozni, nem ragadt, még a munkalapot sem kellett lisztezni.)

A hűtőből kivett tésztából kis darabokat tépünk, majd kisujj vastag rudakká sodorjuk.
Azokat kb. 8 cm hosszú darabokra vágjuk. Patkó alakúra hajlítjuk, majd a két végét kicsit elvékonyítjuk.
Sütőpapíros lemezre rakjuk, egymástól kicsit távolabb.

Előmelegített sütőben 170 fokon hőlégkeveréssel 10 perc alatt megsütjük. (Ha túlsül, megkeményedhet.)
Még melegen vaníliás porcukorral megszórjuk.
(A kisült tészta még elég puha, ezért a porcukorba forgatás helyett a törés elkerülése végett ez bizonyult célszerűbbnek.)
Légmentesen záródó fémdobozban sokáig eláll.

A Facebookon is megtaláltok.

2 megjegyzés: