Kevés alapanyagból összeállítható, egyszerű, tojás nélküli édesség. Ez a süti még egy hét után is ugyanolyan omlós és puha, mintha épp akkor sült volna. A formázás az, ami egy kis időt vesz igénybe, de ha van játékos kedvű gyerek, akkor bevonhatjuk egy kis gyurmázásba.
A receptért köszönet Kocsis Hajnalkának!
Hozzávalók kb.
80 db patkóhoz:
*25 dkg liszt
*10 dkg porcukor
*10 dkg darált dió
*1 késhegynyi sütőpor
*20 dkg margarin
*1-2 ek vaníliás porcukor a tetejére
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzákeverjük a
porcukrot, a sütőport és a darált diót. Végül gyors mozdulatokkal
összedolgozzuk a puha margarinnal.
Folpackba csomagolva legalább 1 órát a hűtőben
pihentetjük. (Nálam egy éjszaka volt és tökéletesen lehetett a tésztával
dolgozni, nem ragadt, még a munkalapot sem kellett lisztezni.)
A hűtőből kivett tésztából kis darabokat tépünk, majd
kisujj vastag rudakká sodorjuk.
Azokat kb. 8 cm hosszú darabokra vágjuk. Patkó alakúra
hajlítjuk, majd a két végét kicsit elvékonyítjuk.
Sütőpapíros lemezre rakjuk, egymástól kicsit távolabb.
Előmelegített sütőben 170 fokon hőlégkeveréssel 10 perc
alatt megsütjük. (Ha túlsül, megkeményedhet.)
Még melegen vaníliás porcukorral megszórjuk.
(A kisült tészta még elég puha, ezért a porcukorba
forgatás helyett a törés elkerülése végett ez bizonyult célszerűbbnek.)
Légmentesen záródó fémdobozban sokáig eláll.
A Facebookon is megtaláltok.
Boldog Új Esztendőt kívánok!
VálaszTörlésKöszönöm szépen. Én is minden jót kívánok az új esztendőben :-)
Törlés