Így meggylekvárból és a dió egy részéből készítettem ezt a finom, omlós rácsos süteményt.
Hozzávalók:
Tésztához:
*40 dkg liszt
*0,5 tasak sütőpor
*1 csipet só
*10 dkg porcukor
*2 tojás sárgája
*12,5 dkg margarin
*1 dl tejföl
Töltelékhez:
*1 kis üveg meggylekvár 2/3-a
*20 dkg darált dió
*2 tojás fehérje
*10 dkg porcukor
A tésztát összeállítjuk. A lisztet egy tálba mérjük,
beleszórjuk a sütőport, a sót, a porcukrot. Elmorzsoljuk benne a
szobahőmérsékletű margarint. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejfölt és könnyű
tésztává dolgozzuk.
A sütőt előmelegítjük. Egy közepes méretű (20*34 cm) tepsit
kikenünk egy kevéske margarinnal és megszórjuk liszttel.
A tésztát két részre osztjuk úgy, hogy alsó résznek vesszük
az egész tészta 2/3-át.
Ezt lisztezett felületen a tepsi méreténél kicsit nagyobbra
nyújtjuk, a sodrófára feltekerve a tepsibe fektetjük úgy, hogy a túllógó
tésztarészből legyen egy kis pereme a sütinek.
Egy villával megszurkáljuk a tésztát. Egyenletesen megkenjük
a lekvárral.
A tojások fehérjét gépi habverővel kemény habbá verjük,
hozzáadjuk a porcukrot, ezzel együtt még 1-2 percig verjük. Végül
összeforgatjuk a darált dióval.
Egyenletesen elsimítjuk a lekváros tésztán a diós
tölteléket.
A maradék tésztából kisujjnyi vastag rudakat sodrunk és a
dióhabra fektetjük rácsformát alakítva, picit bele is nyomkodjuk a habba.
180 fokon 30 perc alatt alul-felülsütéssel megsütjük.
Ha teljesen kihűlt, egy éles késsel szépen szeletelhető.
Porcukorral meghintve kínáljuk.
Nagyon kívánatos!
VálaszTörlésKöszönöm szépen :-)
TörlésVery good blog ! ciao
VálaszTörlésIgazi házi sütemény... Nagyon guszta. Látom milyen jó szaftos....Hm, meg is kívántam... :o)
VálaszTörlésValóban, nagyon gyorsan elfogyott :-)
TörlésNagymamám készítette mindig ezt a sütit! Imádom!
VálaszTörlés