PrintFrendly

2014. július 16., szerda

Rácsos almás pite

Beértek az első nyári almák. Picit savanykásak, de attól függetlenül -Párom kérésére- finom almás süti készült belőle. Az alaprecept Anyukám almás pitéje, de az már szerepel a blogon Virágos almás néven, sőt már a tésztarácsozó hengerrel is formáztam Hálós almásat, ezért most kézzel sodort tésztával rácsoztam be a tetejét. Egy baj van csak vele, hogy nehéz kivárni, hogy meghűljön, már azon melegében ennénk :-)



Hozzávalók:
Tésztához:
*40 dkg liszt
*1 csipet só
*0,5 tasak sütőpor
*10 dkg porcukor
*1 citrom reszelt héja
*2 tojás sárgája
*12,5 dkg margarin
*1 dl tejföl

Töltelékhez:
*1 kg alma (feldolgozás előtt mért súly)
*1 tasak vaníliás cukor
*1 kk fahéj
*10 dkg cukor (ízlés szerint vagy az alma édességének függvényében)
*1 ek darált keksz (esetleg búzadara vagy zsemlemorzsa)

Lekenéshez:
*2 ek tej

A tésztát összeállítjuk. A lisztet egy tálba mérjük, beleszórjuk a sütőport, a sót, a porcukrot. Elmorzsoljuk benne a szobahőmérsékletű margarint, belereszeljük a citrom héját. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejfölt és könnyű tésztává dolgozzuk.
Az almákat meghámozzuk, a reszelő nagy lyukán lereszeljük, a levét kicsavarjuk.
A gyümölcshúst egy tálkába téve meghintjük a cukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal és jól összekeverjük.
A sütőt előmelegítjük. Egy közepes méretű (20*34 cm) tepsit kikenünk egy kevéske margarinnal és megszórjuk liszttel.
A tésztát két részre osztjuk úgy, hogy alsó résznek vesszük az egész tészta 2/3-át.
Ezt lisztezett felületen a tepsi méreténél kicsit nagyobbra nyújtjuk, a sodrófára feltekerve a tepsibe fektetjük úgy, hogy a túllógó tésztarészből legyen egy kis pereme a sütinek.
Egy villával megszurkáljuk a tésztát. Megszórjuk kekszmorzsával.
Egyenletesen elsimítjuk rajta a tölteléket.
A maradék tésztából kisujjnyi vastag rudakat sodrunk és az almás töltelékre fektetjük rácsformát alakítva.
180 fokon 28 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
A sütőből kivéve lekenjük a felső tésztás rácsot tejjel, majd konyharuhával letakarva hagyjuk 10 percet átgőzölni.
Ha teljesen kihűlt, egy éles késsel szépen szeletelhető. Porcukorral meghintve kínáljuk.

2 megjegyzés:

  1. Nem sütöttem még nyári almából. Azt tudom róla, hogy elég leveses, kissé kásás és hogy nagyon gyorsan barnul... De a süti viszont remek lett vele!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, valóban sok a leve és hamarabb barnul.

      Törlés