Hozzávalók:
Tésztához:
*40 dkg liszt
*1 csipet só
*0,5 tasak sütőpor
*10 dkg porcukor
*1 citrom reszelt héja
*2 tojás sárgája
*12,5 dkg margarin
*1 dl tejföl
Töltelékhez:
*1 kg alma (feldolgozás előtt mért súly)
*1 tasak vaníliás cukor
*1 kk fahéj
*10 dkg cukor (ízlés szerint vagy az alma édességének
függvényében)
*1 ek darált keksz (esetleg búzadara vagy zsemlemorzsa)
Lekenéshez:
*2 ek tej
A tésztát összeállítjuk. A lisztet egy tálba mérjük,
beleszórjuk a sütőport, a sót, a porcukrot. Elmorzsoljuk benne a szobahőmérsékletű
margarint, belereszeljük a citrom héját. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a
tejfölt és könnyű tésztává dolgozzuk.
Az almákat meghámozzuk, a reszelő nagy lyukán lereszeljük, a
levét kicsavarjuk.
A gyümölcshúst egy tálkába téve meghintjük a cukorral,
vaníliás cukorral, fahéjjal és jól összekeverjük.
A sütőt előmelegítjük. Egy közepes méretű (20*34 cm) tepsit
kikenünk egy kevéske margarinnal és megszórjuk liszttel.
A tésztát két részre osztjuk úgy, hogy alsó résznek vesszük
az egész tészta 2/3-át.
Ezt lisztezett felületen a tepsi méreténél kicsit nagyobbra
nyújtjuk, a sodrófára feltekerve a tepsibe fektetjük úgy, hogy a túllógó
tésztarészből legyen egy kis pereme a sütinek.
Egy villával megszurkáljuk a tésztát. Megszórjuk
kekszmorzsával.
Egyenletesen elsimítjuk rajta a tölteléket.
A maradék tésztából kisujjnyi vastag rudakat sodrunk és az
almás töltelékre fektetjük rácsformát alakítva.
180 fokon 28 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
A sütőből kivéve lekenjük a felső tésztás rácsot tejjel,
majd konyharuhával letakarva hagyjuk 10 percet átgőzölni.
Ha teljesen kihűlt, egy éles késsel szépen szeletelhető.
Porcukorral meghintve kínáljuk.
Nem sütöttem még nyári almából. Azt tudom róla, hogy elég leveses, kissé kásás és hogy nagyon gyorsan barnul... De a süti viszont remek lett vele!
VálaszTörlésKöszönöm szépen, valóban sok a leve és hamarabb barnul.
Törlés