PrintFrendly

2020. október 10., szombat

Szilvás galette

Már rég készültem elkészíteni ezt a gyümölcsös finomságot. Nagyon szaftos, nagyon finom. Érdemes azonban addig várni, amíg kihűl, mert könnyebben lehet szeletelni. De egy szeletnél nem lehet megállni, csak úgy eteti magát.
Hozzávalók:
Tésztához:
*20 dkg liszt
*1 csipet só
*2 csapott ek cukor
*1/2 citrom reszelt héja
*10 dkg vaj
*5-6 ek víz

Töltelékhez:
*1 ek búzadara
*kb. 10 db szilva
*1 ek vaníliás cukor
*1 kk őrölt fahéj
*1 csipet őrölt szegfűszeg

Lekenéshez:
*1 kisebb tojás
 
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, becsomagolva egy órát pihentetjük. Lisztezett felületen kör alakúra és 3 mm vékonyra nyújtjuk. Sütőpapíros tepsire terítjük. Megszórjuk búzadarával. 
A szilvát kimagvaljuk és cikkekre vágjuk, megszórjuk a fűszerekkel elkevert cukorral és a tésztalapra rakjuk úgy, hogy a szélén 2-3 cm hely maradjon üresen. Ezt a tésztaszélet a gyümölcsre visszahajtjuk, és lekenjük egy felvert tojással. 
180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni. Szeletelve kínáljuk.
 
 
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése