A málnaszörp mintájára készült a kertben összegyűjtött
mindenféle gyümölcsből, úgymint málna, josta, piros- és fekete ribizli. Nagyon
karakteres lett az íze, amiben a josta dominál.
Ez az első próbálkozásom vegyes gyümölccsel, de azt hiszem nagyon finom lett a végeredmény, ezért máskor is készül majd.
Hozzávalók
3 kis üveg
dzsemhez:
*1,2 kg gyümölcs: málna,
josta, piros-, és fekete ribizli
*30 dkg cukor
*1 tasak 3:1 zselésítő
3 kis üveg
szörphöz:
*a passzírozásból
visszamaradt gyümölcs/mag/héj
*1 liter víz
*1 nagyobb citrom
*70 dkg cukor
*1 kk citromsav
A gyümölcsöket megmossuk, lecsepegtetjük, botmixerrel
pürésítjük. Magas lángon felforraljuk, majd átpasszírozzuk.
A gyümölcsvelőt felforraljuk, hozzáadjuk a cukorral
elkevert zselésítőt. Kb. 2 percig forraljuk, majd az előkészített,
fertőtlenített üvegekbe töltjük, lezárjuk.
A passzírozás során visszamaradt részt 1 liter vízbe
áztatjuk, belefacsarunk egy citrom levét. Legalább egy éjszakát a hűtőben
pihentetjük.
Másnap sűrű szövésű anyagon (textilpelenkán)
átszűrjük.
Felforraljuk, hozzáadjuk a citromsavval elkevert cukrot,
és 25-30 percet hagyjuk zuborogva főni.
Az előkészített, csírátlanított üvegekbe töltjük,
lezárjuk, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Tetszés szerinti hígításban, vízzel, szódavízzel
kínáljuk.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése