A hétvégén Párom Anyukájától kaptunk egy nagy zacskó friss kaprot, amit a kertjükben szedtek. Nagyon örültünk neki, mert a sajátunkat már felhasználtuk. Az egyik kedvenc péksütinket sütöttem meg, amibe most jó sok kapor is került. Nagyon puha, foszlós lett, csak úgy etette magát. Alig győztük kivárni, hogy hűljön egy keveset és falatozzuk.
Tésztához:
*50 dkg liszt
*0,5 kk só
*2 dl tej
*2,5 dkg friss élesztő
*2 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*1 tojás
*10 dkg margarin
Töltelékhez:
*30 dkg túró
*2 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*2 ek búzadara
*1 tojás
*1 nagy csokor friss kapor
Továbbá:
*1 tojás lekenni
*2 ek tej az átgőzöléshez
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és egy
evőkanál cukorral hagyjuk felfutni. A lisztet elkeverjük a sóval és hozzáadjuk
a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást és az
olvasztott margarinnal rugalmas tésztát dagasztunk.
Meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni.
Közben a megtisztított kaprot apróra vágjuk és az áttört
túróval, a cukrokkal, a búzadarával és a tojással elkeverjük.
A megkelt tésztát téglalap alakúra és kisujjnyi vastagra
elnyújtjuk.
12 részre vágjuk és a tészták közepére rakva egyenletesen
elosztjuk a tölteléket.
A batyuk sarkát összefogjuk, és kicsit összenyomjuk. Sütőpapírral
bélelt tepsibe fektetjük.
A sütőt előmelegítjük és közben a batyukat letakarva
legalább 20 percet kelesztjük.
Ezután lekenjük egy kissé felvert tojással.
180 fokon hőlégkeveréssel kb. 15 perc alatt megsütjük.
A sütőből kivéve azonnal lekenjük tejjel és konyharuhával
letakarva hagyjuk pár percet átgőzölni.
Porcukorral meghintve kínáljuk.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése