Erről a finomságról mindig Nagymamám jut eszembe, hisz anno Ő nagyon sokat sütötte és én a deszka mellett figyeltem, hogy hogyan is csinálja. Később Anyukám keze munkáját követtem, majd én is elsajátítottam a technikát.
A kezdeti próbálkozások alkalmával eléggé szétnyíltak a bélesek, de később már rájöttem, hogy a tepsibe érdemes közelebb fektetni a kalácsokat, formázáskor nem szabad túl sok lisztet használni és jól össze kell nyomni a négy sarkot. Ha mégis önálló életre kelnek a kalácsok, az sem akadályozza meg a családot, hogy mindet elfogyassza :-)
Hozzávalók 12
db béleshez:
Tésztához:
*50 dkg liszt
*0,5 kk só
*2,5 dkg élesztő
*2 dl tej
*2 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*10 dkg margarin
*1 egész tojás
Töltelékhez:
*45 dkg túró
*2 tasak vaníliás cukor
*2 ek cukor
*0,5 kezeletlen citrom héja
*1 egész tojás
Lekenni:
*1 egész tojás
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, majd
megszórjuk egy evőkanálnyi cukorral és hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót.
Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást
és a margarint.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára
kelesztjük.
A töltelékhez a túrót egy villával áttörjük, majd
összedolgozzuk a cukrokkal, a tojással és a citrom reszelt héjával.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 4 mm
vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk.
12, közel egyforma négyzetre vágjuk.
A tészták közepén elosztjuk a tölteléket. (Nekem kb. 1
nagy evőkanálnyi jutott mindegyikre.)
Majd a tészták négy sarkát összefogjuk és megcsavarjuk.
A béleseket sütőpapírral bélelt egész nagy tepsibe (38*30
cm) sorakoztatjuk.
Letakarva addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik.
Lekenjük egy egész, kissé felvert tojással.
180 fokon hőlégkeveréssel 20 perc alatt szép barnára
sütjük.
Ha kihűlt, porcukorral meghintve kínáljuk.
A Facebookon is megtaláltok.
Imádnivalóak! :)
VálaszTörlésKöszönöm :-)
TörlésKöszönöm.. nagyon jó recept
VálaszTörlés:-)
Törlés