A kenyérlángos volt, amin megakadt a tekintetem. Egyszerű, ízletes étel. Ma meg is leptem vele a családot. Annyit változtattam rajta, hogy a feltétet kiegészítettem egy kis lila hagymával, mert nagyon szeretjük. A szalonnát kicsit lepirítottam előre. A fokhagymás tejfölt pedig nem utólag, hanem a szalonna és a hagyma alá tettem a kenyérlángosra. A sütési hőmérsékletet csökkentettem, mert én hőlégkeveréssel készítettem. Köszönöm szépen a receptet Éva!
Hozzávalók 4 főre:
Tésztához:
- 2 közepes krumpli
- 30 dkg liszt
- 1 tk só
- 2 dk élesztő
- 1,6 dl víz (a krumpli főzővize)
Feltéthez:
- 10 dkg füstölt szalonna
- 1 kis fej lila hagyma
- 1 dl tejföl
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 nagy csipet só
- 10 dkg sajt
A megtisztított krumplit apróra vágjuk és vízben puhára főzzük.
Leszűrjük, a vizet felfogjuk és hagyjuk langyosra hűlni.
A krumplit megtörjük, meghintjük sóval és elmorzsoljuk a
lisztben.
A főző léből kimérünk b. 1,6 dl-t és elkeverjük benne az
élesztőt, amit a krumplis liszthez adunk.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A szalonnát vékony csíkokra vágjuk és zsírjára pirítjuk.
A megtisztított lila hagymát szintén felcsíkozzuk.
A fokhagymát a tejfölbe zúzzuk, meghintjük sóval és alaposan
összekeverjük.
Megkelt tésztát kör alakúra elnyújtjuk vagy egy pizza sütő formába
kézzel belenyomkodjuk, miután a szalonnazsírral kikenjük és meghintjük kevéske
liszttel.
Lekenjük a fokhagymás tejföllel.
Megszórjuk a lila hagymával és a szalonnával.
Meghintjük reszelt sajttal.
Előmelegített sütőben 180 fokon hőlégkeveréssel 25 perc
alatt megsütjük.
A téli vásárok kedvelt ínyencsége. Mi is nagyon szeretjük. Nagyon szemrevaló lett a tiéd, külön tetszik a pirított szalonna rajta, az egész nagyon étvágygerjesztő. :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen :-)
Törlésés hőlégkeverés nélkül mennyi idő?
VálaszTörlésA sütési idő ugyanannyi, de a hőmérséklet 180 helyett 200 fok.
Törlés