Egy nagyobb családi ünnep alkalmával kínáltam ezt a
dekoratív húsos fogást. Az a jó benne, hogy előre elkészíthető és hidegen már
csodaszépen szeletelhető. Ránézésre mindenki azt hitte, hogy ez egy elég száraz
étel, de amikor megkóstolták, kellemesen csalódtak. Nagy sikere lett. Mindenki arra volt kíváncsi, hogy hogyan is
lett ilyen szép csíkos. A vendégek köretként vegyes salátát és
fokhagymás-tejfölös cukkini salátát kaptak hozzá.
Hozzávalók 8
főre:
*1 kg sertéskaraj egyben
*1 kk só
*5 dkg trappista sajt
Töltelékhez:
*50 dkg darált sertés lapocka
*1 csapott tk só
*1 csapott kk őrölt bors
*1 púpos tk házi fokhagymakrém
*2 csapott tk fűszerpaprika
*1 tk házi darált paprika
A karajt alaposan megtisztítjuk, ha van rajta hártyás
rész, azt levágjuk.
Keresztben kb. ujjnyi vastag csíkokra vágjuk, de nem
teljesen át, hanem inkább zsebszerű mélyedéseket alakítunk ki.
Mind a zsebeket, mind kívülről meghintjük sóval.
A töltelékhez a darált húst összedolgozzuk a fűszerekkel.
Egyenletesen elosztva a zsebekbe töltjük a paprikás húst.
Egy zsineggel szépen átkötözzük, hogy sütés közben ne
nyíljanak szét a zsebek.
Alufóliába csomagoljuk, majd 200 fokos sütőben kb. 90
percet puhítjuk hőlégkeveréssel.
Ezután az alufóliát eltávolítva még további 15 percet
pirítjuk 180 fokra csökkentett hőmérsékleten.
Majd a zsineget levágjuk róla, és megszórjuk bőven
reszelt sajttal.
Addig sütjük tovább, míg a sajt szép barnára pirul. Ez
kb. 15-20 perc.
A tepsiből kiemelve hagyjuk teljesen kihűlni.
Egy éles késsel ferdén, szép vékonyra szeletelve
kínáljuk.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.
Gyönyörű!! Ha előbb nem, de a 60. szülinapomra meglepem magam /na és a köszöntőket is persze/ vele! Sajnos nem sokáig kell már várni rá, néhány hónap és ... Évi
VálaszTörlésNe bánkódj az évek miatt, én már az 50-ik óta csak hálaadás napját tartok, hogy ezt is megértem!! nem érdemes számolni a napokat úgyis rohannak! A recept viszont csodás, finom és kiadós!!csináld meg!Csináld meg! üdv: Ibolya
VálaszTörlésMár egyszer elkészítettem, Finom és mutatós.Hétvégére vendégeket várok, ismét elkészítem!! Köszönöm az ötletet.!!
VálaszTörlés