Ezzel a finom pogácsával szeretnék részt venni a jelenlegi, 32. SAD játékban, aminek a "Kelt tészta művészete" a címe és a Táncoló fakanál blog a házigazdája.
Az eredeti receptet itt találtam.
Hozzávalók 20
db pogácsához:
*40 dkg liszt
*1 púpos és egy fél tk só
*2 dkg friss élesztő
*0,5 dl tej
*1 csapott kk cukor
*12,5 dkg vaj
*1 egész tojás
*17,5 dkg tejföl
*1 kisebb tojás lekenni
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk,
megszórjuk cukorral és hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót.
Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást, a vajat és
elkezdjük összedolgozni a tésztát.
Közben adagoljuk a tejfölt.
Rugalmas tésztát dagasztunk. Ha túl lágy lenne, egy kevéske
lisztet még adhatunk hozzá.
Letakarva 15 percet pihentetjük.
Lisztezett felületen téglalap alakúra elnyújtjuk, majd a
pogácsáknál szokásos módon háromszor hajtogatjuk 20 perces pihentetések
közbeiktatásával.
A tésztát képzeletben 3 sávra osztjuk, a felső harmadot hajtjuk középre, majd erre az alsó harmadot.
Ezután a bal oldalt, majd a jobb oldalt hajtjuk középre.
Az utolsó pihentetés után ujjnyi vastagra elnyújtjuk, egy
éles késsel berácsozzuk.
Egy lisztbe mártott, közepes (6 cm-es) pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, egymástól picit
távolabb.
Letakarva hagyjuk 30 percet kelni.
Ezalatt előmelegítjük a sütőt.
Egy egész tojást villával felverünk, lekenjük a pogácsák
tetejét.
180 fokon hőlégkeveréssel 20 perc alatt megsütjük.
Rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
A Facebookon is megtaláltok.
Télen szoktam sütni, de most megkívántam. :) A héten én is sütök majd tejfölös pogit. Most gyorsan összedobtam egy kakaós, fahéjas kekszet, mert muszáj volt valami finomságot összehozni annak ellenére, hogy ma már fagyiztunk. :)
VálaszTörlésSzép Napot Neked! Andi
Én is készülök kekszet sütni a napokban :-)
TörlésNeked is szép hetet kívánok!