Tésztához:
*50 dkg liszt
*0,5 kk só
*2,5 dl tej
*2,5 dkg élesztő
*3 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*5 dkg margarin
*1 egész tojás
Tetejére:
*1 kisebb tojás
*2 ek cukor
*1 tk őrölt fahéj
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és
megszórjuk 1 evőkanál cukorral. Hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót,
betakarjuk kevéske liszttel, hogy ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel.
Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a
vaníliás cukrot, a margarint, a tojást és alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára
kelesztjük.
A megkelt tésztát 3 egyenlő részre osztjuk és egyenként
hüvelykujjnyi vastag, kb. 80 cm hosszú rudakká sodorjuk.
A három rúd egyik végét összecsípjük, majd összecsavarjuk
egymáson, amit a következő módon végezhetünk a legegyszerűbben. Mindig a bal oldali tésztaszálat átemeljük
jobbra a másik két szálon, addig folytatva, míg a szálak végéhez nem érünk.
A három szál végét ismét összecsípjük. Egy éles késsel kb. 3
cm hosszan mindkét végről levágunk egy-egy darab tésztát, de nem a szálra
merőlegesen, hanem a száliránnyal megegyezően (sajnos erről elfelejtettem képet készíteni) és a két véget összeillesztjük,
kicsit összenyomjuk, így nem fog látszani az koronában az illesztés.
A két vég levágásából maradt tésztát összedolgozzuk és
kisujjnyi vastag rúddá sodorjuk.
A koronát egy sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe átemeljük,
majd a vékony tésztarúddal a korona alját körbezárjuk.
Letakarva hagyjuk kb. 30 percet kelni, míg a sütő
bemelegszik.
A cukrot a fahéjjal összekeverjük, a tojást kicsit
felverjük.
A megkelt tésztát lekenjük a tojással és megszórjuk a fahéjas
cukorral.
180 fokon alul-felülsütéssel 25 perc alatt megsütjük és rácson
hagyjuk kihűlni.
Csodás ez a kalács! Imádom én is a fahéjas sütiket. Egyszer kipróbálom nagyon szép ahogy olvastam a fonási technikát kicsit elgondolkodtam de talán boldogulok vele!:)
VálaszTörlésBiztosan menni fog :-)
TörlésGyönyörű, illatos.
VálaszTörlésKöszönöm :-)
Törlés