Ez az egyik legegyszerűbb sós finomság, amit valaha készítettem. Az ötlet a „Receptek a nagyitól”című könyv sorozatból származik. Annyit változtattam rajta, hogy megszórtam a magokkal és nem pogácsaként, hanem apró kis kockák formájában kerültek az asztalra. Ajánlom mindenkinek, aki gyorsan szeretne valami kis egyszerű sós finomságot sütni. Kevés alapanyagból egy puha tésztájú falatka készíthető.
Ebből az adag tésztából egy nagy tepsi (63 db) kocka
született.
Hozzávalók:
- 25 dkg túró
- 25 dkg liszt
- 2 kk só
- 25 dkg vaj (vagy margarin)
- 1 egész tojás a lekenéshez
- 3 ek szezámmag a tetejére
A túrót egy tálba öntjük, majd alaposan összetörjük. (Erre
most egy krumpli törőt használtam.)
A lisztet a sóval elkeverjük, majd a túróhoz adjuk. A
vajat (margarint) is hozzáadjuk.
Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a tésztát.
Enyhén lisztezett felületen 1 cm vastagra elnyújtjuk.
Kb. 1,5*1,5 cm nagyságú kockára vágjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
Lekenjük a tetejét egy egész felvert tojással.
Megszórjuk szezámmaggal.
Ezt én is szoktam készíteni, ellenállhatatlanul finom, nagyon eteti magát, csak én előző este gyúrom össze, 1 éjszakát pihen és másnap sütöm. Dupla adag alatt nem is készítem, mert így is mindig elfogy. Nagyon szép a kivitelezés!
VálaszTörlésTényleg nagyon népszerű és fincsi. Köszi a dicséretet :-)
TörlésSokszor készítem, ripsz-ropsz elfogy!
VálaszTörlés:-)
TörlésSokszor készítem, ripsz-ropsz elfogy!
VálaszTörlésEzt a sós rágcsát mi is sokszor elkészítjük! Próbáljátok meg juhtúróval is azzal talán még finomabb (akkor kevesebb sót kell hozzáadni)! Kis sajt is mehet a tetejére..
VálaszTörlésNagyon finom szuper recept
VálaszTörléscsak az új sütöm nem légkeveréses esetleg valaki le irja sima elektromos Sütőbe mik a tapasztalatok köszönöm