Ez egy nagyon egyszerű, de mégis laktató fogás, amit a
gyerekek is igazán kedvelnek. Akár krumpliból, akár maradék krumplipüréből is
elkészíthető.
A panírozás el is hagyható, de én szerettem volna egy kis
ropogósabb kérget rá, ezért is döntöttem mellette. A massza lágy, könnyen
formázható. A krokettekből érdemes csak keveset tenni egyszerre az olajba, mert
kicsit megduzzadnak. Ha túlságosan forró az olaj, vagy magas lángon sütjük,
akkor könnyen megrepedhetnek.
Hozzávalók kb.
15 kroketthoz:
*40 dkg krumpli (tisztítva mért súly)
*1 nagyobb tojás
*15 dkg liszt
*1 csapott kk só
*5 hosszabb szál virsli
*1 nagy tojás a forgatáshoz
*1 csésze zsemlemorzsa a panírozáshoz
*Bő olaj a sütéshez
A megtisztított krumplit sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük,
és jól áttörjük.
Ha már nem forró, akkor hozzáadjuk a tojást, a sót és a
lisztet. Összedolgozzuk. A massza elég lágy, de ez nem baj.
Lisztezett felületre borítjuk. A virsliket három darabra
vágjuk.
Veszünk egy adag krumplit, két tenyerünk között rudat
formázunk, a közepébe nyomjuk a virslit és a tenyerünk segítségével, enyhén
lisztezett felületen rudakat sodrunk.
Egy magasabb falú tálban bő olajat forrósítunk.
Két tányért készítünk. Az elsőbe egy nagyobb tojást villával
kicsit felverünk. A másikba szórjuk a zsemlemorzsát. A kroketteket előbb a
tojásban, majd a morzsában megforgatjuk.
Ha már forró az olaj, akkor pár darabot óvatosan
beleengedünk és mérsékelttől egy kicsit nagyobb lángon szép barnára sütjük.
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat
lecsepegni.
Melegen vagy hidegen is finom fogás. Ketchuppal, esetleg
mustárral kínáljuk.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.
Hű, de szép!
VálaszTörlés