Nagyon kedvelem a kelt tésztát, legyen az sós vagy édes.
Gyakran készül kifli, hol hagyományos, hol töltött. Most pár fonnyadtabb almát
akartam eltüntetni, ezért is került bele a négy gyümölcs. Kellemesen puha,
foszlós a tésztája, ami még másnap sem száraz. Kiváló reggeli vagy uzsonna, de
a gyerekeknek is csomagolhatjuk az iskolai dobozba.
Hozzávalók 8 db
kiflihez:
Tésztához:
*50 dkg liszt
*1 csapott kk só
*2,5 dkg friss élesztő
*2 dl tej
*2 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*10 dkg margarin
*1 tojás
Töltelékhez:
*4 nagy alma
*1 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*1 tk fahéj
*1 ek étkezési búzadara
Továbbá:
*1 tojás lekenni
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és
megszórjuk egy evőkanálnyi cukorral. Hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd elkeverjük benne a
sót.
Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást, a maradék
cukrot és a vaníliás cukrot. Elkezdjük összedolgozni, majd fokozatosan
adagoljuk hozzá az olvasztott margarint.
Rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Minél tovább
dagasztjuk, annál több levegő kerül a tésztába és annál puhább lesz a
végeredmény.
Lefedve, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára
kelesztjük.
Ez alatt az almákat meghámozzuk, lereszeljük és
kicsavarjuk.
Ízesítjük cukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal és adunk
még hozzá búzadarát, ami még felszívja a maradék nedvesség, hogy a tészta ne ázzon
el.
A megkelt tésztát két egyenlő részre osztjuk és
gombócokat formázunk. Hagyjuk letakarva még további 10 percet pihenni.
Majd az egyik bucit leheletnyi liszttel megszórt
felületen kör alakúra és kb. 3 mm vastagra elnyújtjuk. 4 egyforma cikkre vágjuk.
A cikkeken, a kör közepére eső felén ejtünk négy darab kb. 3 cm-es vágást. A
kiflik szélesebb oldalára teszünk egy púpos evőkanálnyi alma tölteléket.
Ezután
ráhajtjuk a tészta szélét, amit az ujjunkkal kicsit lenyomkodunk.
Majd
feltekerjük, és kifli formára hajtjuk. A hajtás részt alulra fordítjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, ahol letakarva addig
hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik.
Lekenjük egy egész, kissé felvert tojással.
180 fokon hőlégkeveréssel kb. 15 perc alatt szép pirosra
sütjük.
A Facebookon is megtaláltok.
nagyon jól néz ki......
VálaszTörlésKöszi.
TörlésMegsütöttem és igazán nagyon finom lett. Jó recept.
VálaszTörlésKedves egészségetekre :-)
Törlés