Nem is tudom miért, de ha egy blogon járok, mindig a kelt tészták felé veszem az irányt. Most sem volt ez másképpen, a diós csigák egyenesen azt súgták, engem válassz!
Ma a Pulykagulyás után ez lett az ebéd második fogása. Csajos délelőtt volt, 2 és fél éves kislányommal sürgölődtünk a konyhában. Míg én a tésztát állítottam össze, addig ő nagy gondossággal pakolgatta a fiókban helyet foglaló sütikészítő kiszúrókat, pudingöntő formákat.
Kicsit megilletődve, távolabbról figyelte amikor a habot vertem. Majd lelkesen lisztezte a felületet a tészta kinyújtása előtt. Amikor a feltekert rúd szeleteléséhez értünk, a levágott csigákat bőszen nyújtotta volna palacsintává. Itt már kicsit gyorsabban kellet a tepsibe pakolgatnom a tekercseket, nehogy sikerüljön neki. Végül együtt figyeltük a sütő üveg ajtaján keresztül, ahogyan a diós finomságok szépen megsülnek.
Nagyon finom, kicsit édes sütemény lett belőle. Olyan, mint az almás süti, akkor a legfinomabb, ha a töltelék jóval vastagabb, mint a tészta. Ez a süti is pontosan olyan. A legnagyobb nehézsége, hogy kibírjuk várni, míg teljesen kihűlnek a csigák és végre falatozhassuk :-)
Bár nekem csak 14 db lett, legközelebb mindenképpen dupla adagot készítek.
Köszönöm szépen Ági, hogy megosztottad ezt a finomságot!
Hozzávalók kb. 14
csigához:
Tésztához:
*20 dkg liszt
*1 csipet só
*1 dkg friss élesztő
*0,5 dl tej
*1 kk cukor
*10 dkg vaj
Töltelékhez:
*2 tojás fehérje
*18 dkg porcukor
*1 kisebb citrom reszelt héja
*1 tk citromlé
*10 dkg dió
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és a
cukorral megszórva hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót,
elmorzsoljuk benne a vajat, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt is és jól
összedolgozzuk a tésztát.
Letakarva, meleg helyen pihentetjük kb. 30 percet.
A sütőt előmelegítjük. Egy nagyobb tepsit kibélelünk
sütőpapírral. A diót ledaráljuk.
A tojásfehérjéket gépi habverővel kemény habbá verjük a
citromlével, majd a porcukrot is hozzáadva tovább verjük pár percig.
Hozzákeverjük a darált diót és belereszeljük a citrom héját.
A tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra elnyújtjuk,
ami nekem kb. 25*30 cm lett.
Egyenletesen elkenjük rajta a diós habot.
A szélesebb oldaláról kezdve szorosan feltekerjük.
Egy éles késsel kb. 1,5-2 cm vastag szeleteket vágunk, két
tenyerünk között kicsit kerek formára igazítjuk.
A sütőpapíros tepsibe fektetjük, a csigák között kevés
helyet hagyva.
Előmelegített sütőbe toljuk, ahol 200 fokon 10 percet sütjük
hőlégkeveréssel, majd további 12 percet 170 fokon.
Rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
:D De szépek lettek! :) Nagyon ügyesek vagytok! Köszönöm! ♥
VálaszTörlésKöszönöm :-)
TörlésÁginál is odáig voltam ezekért a csigákért, de a tieid és éppen olyan szépek és kívánatosak lettek. Ti ketten a kislányoddal jó páros vagytok. :)
VálaszTörlésKöszi szépen Gabi a kedves szavakat :-)
TörlésNagyon szépek!!!Fantasztikusak:) :) Szerinted megprobalhatom fahéjjal is ugyanígy tojásfehérjével??
VálaszTörlésKöszönöm szépen. Attól tartok hogy talán kifolyna, ha a fehérjét nem tartaná össze valami keményebb. A kókuszhoz mit szólsz? A következő alkalommal én azzal tervezem a sütést :-)
Törlésmegsütöttem. isteni lett :) citrom nem volt itthon de anélkül is!!! nagyon jó könnyű a tésztája is.
VálaszTörlésKedves egészségetekre :-)
Törlés