Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 2,5 dl tej
- 6 el cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 10 dkg margarin
- 1 ek zsír
- 1 tojás sárgája
Forgatáshoz:
- 1 dl olaj
- 15 dkg darált török mogyoró
- 1 tasak vaníliás cukor
- 15 dkg cukor
Tepsi kenéséhez:
- 4 dkg margarin
- 1 ek liszt
Az élesztőt a meleg tejben 1 evőkanál cukorral felfuttatjuk.
A lisztet egy tálba szitáljuk, beleöntjük a felfutott
élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a felolvasztott
margarint, a zsírt, a tojás sárgáját.
Alaposan kidagasztjuk.
Akkor jó, ha már nem csak az edény faláról
válik le a tészta, hanem a kezünkről is.
Egy óra alatt meleg helyen, konyharuhával
letakarva, a duplájára kelesztjük.
Egy tálkába öntünk 1 dl olajat.
Egy másik tálkában a darált mogyoróhoz
keverjük a cukrot és vaníliás cukrot.
Egy közepes méretű tepsit kikenünk
margarinnal és megszórjuk liszttel.
Ha megkelt a tészta, egy evőkanalat
megmártunk az olajban, a tésztából kikanalazunk egy adagot.
Megforgatjuk az olajos kanálban a falatkát,
hogy mindenhol érje az olaj.
Meghempergetjük a cukros mogyoróban.
A tepsibe állítgatjuk.
Míg a sütő bemelegszik, kb. 30 percet még
kelesztjük.
180 fokon 25 perc alatt hőlégkeverésen
megsütjük.
Ha marad kevéske mogyoró, szórjuk a galuska
tetejére.
Vaníliapudinggal leöntve tálaljuk. Mogyoró helyett dióval is készíthető.
Akik elkészítették:
Hmm de szeretjük, azt hiszem hamarosan nekem is csinálni kell, úgy is régen volt már.
VálaszTörlésJó sütögetést kívánok hozzá! Mi is nagyon szeretjük :-)
Törlés