Maradt tegnapról kevés főtt étel, de fogyóban volt a kenyér, ezért döntöttem el, hogy zsemlét sütök, de nem ám hagyományosat, békásat :-) A jól bevált Burgonyás szendvics zsemle receptet alkalmazva, a mennyiség felét véve, még kicsit kísérleteztem is, hisz elhagytam belőle a tojást. Így is finom, puha lett. Arról nem is beszélve, hogy a gyerekek alig győzték kivárni, hogy kellőképpen kihűljön és megszülessenek a jószágok.
Hozzávalók 9 béka zsemléhez:
- 1 közepes krumpli (kb. 15 dkg)
- 50 dkg liszt
- 2 kk só
- 2,5 dkg élesztő
- 2,5 dl tej
- 1 tk cukor
- 0,5 dl olaj
- 2 ek tejföl
A krumplit alaposan megtisztítjuk, meghámozzuk, apróra
kockázzuk és megfőzzük.
Leszűrjük, egy krumpli törő segítségével pépesítjük.
Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral egy kevéske langyos
tejben.
Egy nagyobb tálba tesszük az áttört krumplit, a lisztet, a
sót (ezt kicsit takarjuk be a liszttel, hogy ne érintkezzen majd az
élesztővel), az olajat, a tejfölt, a felfutott élesztőt és a maradék tejet.
Jól kidagasztjuk.
Konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a
duplájára kelesztjük.
Enyhén lisztezett felületre borítjuk.
A megkelt tésztát 10 egyenlő részre vágjuk.
9 szép zsömlét formázunk.
A 10. tésztát 18 egyenlő részre vágjuk és ezekből pici
golyókat sodrunk. Ezek lesznek a szemek. Érdemes kevés lisztet használni, hogy
jól ragadjanak majd a békákra a szemek.
Nagyméretű tepsit (38*30 cm) kibélelünk sütőpapírral és
egymástól kicsit távolabb belerakjuk a zsemléket.
Egy kis ecset végével (esetleg egy vékony fakanál is
megteszi) 2 pici mélyedést készítünk a zsemlékre, majd ráhelyezzük az apró
tésztadarabokat.
A tepsiben hagyjuk még 30 percet kelni.
Lekenjük vízzel.
Előmelegítette sütőbe téve 180 fokon 20 perc alatt hőlégkeveréssel
megsütjük.
Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
A kihűlt zsemléket egy éles késsel kettévágjuk, de nem
teljesen át.
Megtöltjük ízlés szerint sonkával, salátával, zöldségekkel,
sajttal.
Legvégén pedig a békák szemét és orrát kialakítjuk egy-egy
pötty majonézzel.
Akik elkészítették:
Szia! Ma délután megsütöttük a gyerekekkel. Osztatlan sikert aratott! :) Köszönöm, hogy közkinccsé tetted ezt a receptet :) http://lollieszeno.blogspot.de/2013/10/tejmentes-beka-zsemle.html
VálaszTörlésNagyon szívesen, kedves egészségetekre :-)
Törlés