Ez egy elég nagy adag, sok gombóc lesz belőle, de nálunk nagyon kapós, hamar elfogy mind :-)
Tésztához:
1 kg krumpli
2 tojás
50 dkg liszt
5 dkg porcukor
2 nagy csipet só
Töltelékhez:
15 szem szilva
6 dkg porcukor
1 kk fahéj
Forgatáshoz:
20 ek zsemlemorzsa
7 ek olaj
2 tasak vaníliás cukor
3 ek cukor
1 nagy csipet só
A krumplit alaposan megtisztítjuk, meghámozzuk, és apróra vágjuk. Vízbe puhára főzzük, leszűrjük és pépesre törjük. Hagyjuk kihűlni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a kihűlt krumplit, a sót, a porcukrot és a tojásokat. Alaposan összedolgozzuk. Nyújtólapra tesszük, a könnyebb kezelés érdekében 2 részre vesszük és 1-1 hosszú hengert formálunk belőlük. Ezeket a hengerek kb. 2 cm vastag szeletekre vágjuk és kicsit kilapogatjuk kézzel.
A szilvákat megmossuk, magjukat kiemeljük. A porcukrot a fahéjjal összekeverjük és megforgatjuk benne a fél szilvákat, majd a tészták közepére tesszük. Kézzel golyókat formálunk belőlük.
A forgatáshoz a zsemlemorzsához keverjük az olajat és kis lángon szép barnára pirítjuk. Hozzákeverjük a vaníliás cukrokat, a sót és a cukrot.
Egy nagyobb edényben vizet forralunk. Ha már megjelennek az apró buborékok, beleteszünk pár gombócot és kis lángon addig főzzük, míg fel nem jönnek a víz tetejére.
Kivesszük a vízből, hagyjuk lecsöpögni és egyesével megforgatjuk a morzsában.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése