Printfriendly

2013. augusztus 20., kedd

Szilvásgombóc

Korábban sohasem készítettem még szilvás gombócot. Majd egyszer Anyukámmal közösen nekiálltunk. Az első sikeren felbuzdulva azóta minden évben alig várom a friss szilvát, hogy ismét meglephessem vele a családot.
Ez egy elég nagy adag, sok gombóc lesz belőle, de nálunk nagyon kapós, hamar elfogy mind :-)

Hozzávalók 30 db gombóchoz:

Tésztához:

  • 1 kg krumpli
  • 2 tojás
  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg porcukor
  • 2 nagy csipet só

Töltelékhez:

  • 15 szem szilva
  • 6 dkg porcukor
  • 1 kk fahéj

Forgatáshoz:

  • 20 ek zsemlemorzsa
  • 7 ek olaj
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • 3 ek cukor
  • 1 nagy csipet só

A krumplit alaposan megtisztítjuk, meghámozzuk, és apróra vágjuk. Vízbe puhára főzzük, leszűrjük és pépesre törjük. Hagyjuk kihűlni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a kihűlt krumplit, a sót, a porcukrot és a tojásokat. Alaposan összedolgozzuk. Nyújtólapra tesszük, a könnyebb kezelés érdekében 2 részre vesszük és 1-1 hosszú hengert formálunk belőlük. Ezeket a hengerek kb. 2 cm vastag szeletekre vágjuk és kicsit kilapogatjuk kézzel.

A szilvákat megmossuk, magjukat kiemeljük. A porcukrot a fahéjjal összekeverjük és megforgatjuk benne a fél szilvákat, majd a tészták közepére tesszük. Kézzel golyókat formálunk belőlük.

A forgatáshoz a zsemlemorzsához keverjük az olajat és kis lángon szép barnára pirítjuk. Hozzákeverjük a vaníliás cukrokat, a sót és a cukrot.

Egy nagyobb edényben vizet forralunk. Ha már megjelennek az apró buborékok, beleteszünk pár gombócot és kis lángon addig főzzük, míg fel nem jönnek a víz tetejére.

Kivesszük a vízből, hagyjuk lecsöpögni és egyesével megforgatjuk a morzsában.

Melegen, ízlés szerint további porcukorral meghintve kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése