PrintFrendly

2013. augusztus 20., kedd

Sajtos-túrós pogácsa

Kicsi családom nagy pogácsa rajongó, így szinte hetente lepem meg őket egy újabb adaggal és egy újabb változattal.


Hozzávalók:
  • 60 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 2,5 dl tej
  • 3 kk só a tésztába
  • 1 tojás sárgája
  • 2 púpos ek tejföl
  • 10 dkg margarin
Krémhez:
  • 10 dkg margarin a túróhoz
  • 25 dkg túró
  • 15 dkg sajt
  • 1 kk só
  • 0,5 kk bors
Kenéshez:
  • 1 egész tojás
Tetejére:
  • 10 dkg sajt
A tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez adjuk.
Beletesszük még a 3 tk sót, a tejfölt, a szobahőmérsékletű margarint, a tojás sárgáját.
Alaposan kidagasztjuk, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A túrót alaposan áttörjük (én egy krumpli törőt használtam) és a margarinnal habosra kavarjuk.
A sajtot lereszeljük.
Lisztezett felületen kb 1 cm vastagra, téglalap alakúra elnyújtjuk a megkelt tésztát.
Egy kanál domború oldalával szépen elsimítjuk rajta a túrókrémet.
Rászórjuk a reszelt sajtot.
Meghintjük a sóval és a borssal.
A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk.
A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk.
Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk.
Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük, elnyújtjuk, majd megint hajtogatjuk.
Megint 20 perc pihentetés, nyújtás, hajtogatás.
Elnyújtjuk kb. kétujjnyi vastagra, egy lisztbe mártott, közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
A pogácsákat a két tenyerünk között kicsit megsodorjuk, így szép magasak lesznek.
Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk egymástól kicsit távolabb, lekenjük egy egész, felvert tojással és megszórjuk reszelt sajttal.
Kb. 20 percet még kelesztjük.
Előmelegített sütőben 25 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.
34 db pogácsa lett ebből az adagból.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése