Hozzávalók 10 nagyobb zsemléhez:
Tésztához:
- 1 kg liszt
- 5 dl tej
- 5 dkg élesztő
- 1 púpos tk cukor
- 3 kk só
- 1 dl olaj
- 4 ek tejföl
- 2 tojás
- 3 közepes méretű krumpli (kb. 20 dkg)
Tetejére:
- 1-2 ek víz
- 1 ek szezámmag
A krumplikat alaposan megtisztítjuk, meghámozzuk, apróra
vágjuk és sós vízben puhára főzzük.
Egy krumpli törővel pépesre törjük.
Az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos tejben a cukorral
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a megtört
krumplit, a felfutott élesztőt, a sót, az olajat, a tojásokat, a maradék tejet
és a tejfölt.
Alaposan kidagasztjuk, ha találunk még benne apró krumpli
darabokat, az ujjainkkal szétnyomjuk.
Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a
duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, 10 egyenlő
részre vágjuk.
Csinos gombócokat formálunk és sütőpapírral bélelt tepsibe
tesszük.
Hagyjuk még 30 percet kelni.
Lekenjük vízzel és megszórjuk szezámmaggal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése