- 30 kg liszt (BL50)
- 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt (RL190)
- 2,5 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 1 tk cukor
- 2 kk só
- 0,5 dl olaj
- 1 ek tejföl
- 1 tojás
- 1 közepes méretű krumpli (kb. 15-20 dkg)
A krumplit alaposan megtisztítjuk, meghámozzuk, apróra
vágjuk és sós vízben puhára főzzük.
Egy krumpli törővel pépesre törjük.
Az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos tejben a cukorral.
A liszteket egy tálba öntjük, hozzáadjuk a megtört krumplit,
a felfutott élesztőt, a sót, az olajat, a tojást, a maradék tejet és a tejfölt.
Alaposan kidagasztjuk, ha találunk még benne apró krumpli
darabokat, az ujjainkkal szétnyomjuk.
Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a
duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk.
Kettévágjuk és mindkettőből kb. 35
cm hosszú rudat formázunk.
Egy nagyobb méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral és
belefektetjük a tésztákat. Egymástól kicsit távolabb, mert még nőni fognak.
Ott még kb. 30 percet kelesztjük.
Előmelegítjük a sütőt.
A zsúrrudakat lespricceljük vízzel és a sütőbe is teszünk kb. 1 dl vizet párásítani.
Előmelegített sütőben 25 perc alatt 200 fokon
hőlégkeveréssel megsütjük.
A sütőből kivéve rácsra emelve hagyjuk kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése