Persze itt még nem álltam meg, már a következőn jár az eszem...
Hozzávalók 3 rúd bagetthez:
- 50 dkg kenyérliszt (BL80)
- 0,5 dl tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 kk cukor
- 2 kk só
- 0,5 dl olaj
- 2 dl langyos víz (a krumpli főzővizét használtam)
- 1 kisebb méretű krumpli (kb. 10 dkg)
A krumplit alaposan megtisztítjuk, meghámozzuk, apróra
vágjuk és sós vízben puhára főzzük.
Egy krumpli törővel pépesre törjük.
Az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos tejben a cukorral
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a megtört
krumplit, a felfutott élesztőt, a sót, az olajat, a krumpli főző levéből 2
dl-t.
Alaposan kidagasztjuk, ha találunk még benne apró krumpli
darabokat, az ujjainkkal szétnyomjuk.
Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a
duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk.
Három egyenlő részre vágjuk.
Egyenként téglalap alakúra nyújtjuk a tésztákat.
A négy sarkát 45 fokos szögben felsodorjuk.
Majd a hosszabbik oldalakat is felsodorjuk, mintha
ikercsigákat készítenénk.
Az egész bagettet megfordítjuk, így a hajtás rész lesz az
alja.
Egy nagyobb méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral és
belefektetjük a rudakat. Egymástól kicsit távolabb, mert még nőni fognak.
Ott még kb. 30 percet kelesztjük.
Előmelegítjük a sütőt.
Egy éles késsel vagy pengével bevágjuk a bagetteket.
Bőven lespricceljük vízzel.
Előmelegített sütőben 25 perc alatt 200 fokon
hőlégkeveréssel megsütjük.
A sütőből kivéve rácsra emelve hagyjuk kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése