Ennek a kis túrós kalácsnak a kialakítása nem olyan nehéz, mint elsőre gondolnánk. Ízre nekem a túrós batyura hasonlít.
Reggelire egy pohárka hideg tejjel, nem is kell ennél több.
Hozzávalók 13 db rózsához:
- 40 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 1 ek cukor az élesztő futtatásához
- 1 dl tej
- 3 ek cukor
- 1 csipet só
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 tojás sárgája
- 5 dkg margarin
Töltelékhez:
- 25 dkg túró
- 1 tojás
- 1 tasak vaníliás cukor
- 2 ek cukor
- 1 ek búzadara
- 1 citrom reszelt héja
- 5 dkg margarin
- 0,5 dl tej
Szóráshoz:
- 1 ek porcukor
Az élesztőt felfuttatjuk a meleg, de nem forró tejben egy
evőkanál cukorral.
Egy tálba szitáljuk a lisztet, beleszórjuk a cukrot, a
vaníliás cukrot, a sót, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, beletesszük a tojás
sárgáját és a margarint.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen egy konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt
a duplájára kelesztjük.
A töltelékhez a túrót egy villával alaposan áttörjük,
beleszórjuk a cukrokat, a búzadarát, beleütjük a tojást és belereszeljük a
citrom héját. Jól összekeverjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, fél cm vastagra kinyújtjuk.
Egy kb. 10
cm átmérőjű pogácsa szaggatóval vagy egy bögrével
korongokat szaggatunk.
A korongok szélén először vízszintesen ejtünk jobb és
baloldalon is 1-1 cm
vágást, majd öt és hét óránál, azután felül kettő és tíz óránál. Így kapunk 6
db szirmot.
A tölteléket egyenletesen elosztjuk a korongok közepén.
Minden második szirmot összecsípünk.
Majd a maradék szirmokat is egymáshoz csípjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk egymástól távolabb, mert
még nőni fognak.
Lekenjük olvasztott margarinnal.
Még 45 percet meleg helyen kelesztjük.
Előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 perc alatt
hőlégkeveréssel megsütjük.
A sütőből kivéve lekenjük tejjel és konyharuhával letakarva
10 percet pihentetjük.
Porcukorral meghintve tálaljuk.
felséges, ezt el kell készítenem bár nem vagyok édes szájú .......................
VálaszTörlésBiztosan nem fogod megbánni :-)
Törlés