Hozzávalók 4 rúd zsúrrúdhoz:
Tésztához:
- 1 kg liszt
- 5 dl tej
- 5 dkg élesztő
- 1 púpos tk cukor
- 3 kk só
- 1 dl olaj
- 2 ek tejföl
- 2 tojás
- 1 nagyobb méretű krumpli (kb. 20 dkg)
Tetejére:
- 1 egész tojás
- 15 dkg trappista sajt
A krumplit alaposan megtisztítjuk, meghámozzuk, apróra
vágjuk és sós vízben puhára főzzük.
Egy krumpli törővel pépesre törjük.
Az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos tejben a cukorral
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a megtört
krumplit, a felfutott élesztőt, a sót, az olajat, a tojásokat, a maradék tejet
és a tejfölt.
Alaposan kidagasztjuk, ha találunk még benne apró krumpli
darabokat, az ujjainkkal szétnyomjuk.
Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a
duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk. A
helyhiány miatt a tésztát kettévesszük és először az egyik felével dolgozunk.
Kettévágjuk és mindkettőből kb. 35 cm hosszú rudat formázunk.
Egy nagyobb méretű tepsit (38*30 cm) kibélelünk sütőpapírral és
belefektetjük a tésztákat. Egymástól kicsit távolabb, mert még nőni fognak.
Ott még kb. 30 percet kelesztjük.
A maradék tésztával is ugyanígy járunk el.
Előmelegítjük a sütőt.
Lekenjük egy egész felvert tojással és megszórjuk bőven
sajttal.
Előmelegített sütőben 25 perc alatt 200 fokon
hőlégkeveréssel megsütjük.
A sütőből kivéve rácsra emelve hagyjuk kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése