Mostanában én csak 1 tojásból készítek egyszerre, mert a két kicsi mellett sajnos nem tudok több időt erre szánni.
Hozzávalók:
- 1 tojás
- 8-10 dkg liszt
A liszt felét egy tálba öntjük, ráütjük a tojást, elkezdjük
összedolgozni a tésztát és fokozatosan addig adagoljuk a lisztet, míg se túl
kemény, se túl lágy tésztát nem kapunk.
Általában azt mondják, hogy egy tojáshoz 10 dkg liszt szükséges, de ez függ a tojás méretétől, a liszt fajtájától is. A lisztet általában nem szoktam mérni, ez olyan szemre jó lesz alapon megy nálam, most csak a kíváncsiság kedvéért mértem le.
Az összeállított gombócot érdemes egy zacskóba betenni, hogy közben ne száradjon meg, és nagyobb tészta darabokat lecsípni belőle. Azokból tépni egy picike tésztát, a három ujjunk között megsodorni. A kb. 4 mm átmérőjű csipetkéket konyharuhán 1-2 nap érdemes szárítani (persze ha nem azonnal használjuk fel), majd egy jól szellőző vászon szütyőben felakasztani a kamrában. Erre sajnos kamra hiányában nincs lehetőségem, ezért én egy papírdobozban tárolom.
Ha kicsi családomnak főzök, akkor csak az egy tojásnyi tészta felét teszem a levesbe, nekünk ez bőven elég egyszerre. Előszeretettel főzöm bablevesbe, zöldborsó levesbe, de bármilyen más leves betétje is lehet.
Hamar megfő, ezért a leves elkészítésének vége felé elegendő beletenni a csipetkét.
Nekem egy adag elcsipkedése 1 óra alatt van kész.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése