Sokáig kísérleteztem, hogy adott mennyiségű tarhonyához mennyi víz is szükséges. Aztán egy kedves úrtól halottam, hogy ő ezt a csészés módszert alkalmazza. Kipróbáltam és azóta én is így készítem. A víz mennyisége pont elég, nem lesz se túl száraz, se túl lédús a tarhonya. Pont így szeretjük.
Hozzávalók 4 főre:
- 70 dkg karaj
- 2 ek olaj
- 1 púpos kk só
- 1 nagy csipet bors
Tarhonyához:
- 3 ek olaj
- 2 csésze tarhonya (csésze=2,5 dl, ez 400g )
- 1 leveskocka
- 1 kk só
- 1 késhegynyi bors
- 4 csésze víz
- 1 doboz kukorica fele (140g)
- 1 kápia paprika fele
- 1 kis csokor friss petrezselyemlevél
A húst alaposan megtisztítjuk, majd kb. 1,5*1,5 cm-es
kockára vágjuk. (A gyerekek kedvéért ilyen picikre.) Kicsit hagyjuk lecsöpögni.
Az olajat felforrósítjuk, majd a husit rádobjuk és
fehéredésig pároljuk. Meghintjük sóval, borssal és felöntjük annyi vízzel, hogy
ellepje. Fedő alatt puhára főzzük.
Közben egy másik tálban a tarhonyához az olajat
felforrósítjuk, ráöntjük a 2 csésze tarhonyát és közepes lángon pár perc alatt,
néha-néha megkavargatva szép világos barnára pirítjuk.
Rámérjük a 4 csésze vizet, óvatosan, mert a felcsapó gőz
megégetheti a kezünket.
Beledobjuk a leveskockát, sózzuk, borsozzuk.
Fedő alatt kis lángon addig főzzük, míg a tarhonya épp
teljesen meg nem puhul és a víz már elfőtt róla. Közben párszor érdemes megkeverni.
Majd a lángot elzárva és a fedőt rajtahagyva kicsit hagyjuk
még puhulni.
A konzerv kukoricát átmossuk és hagyjuk lecsöpögni. A
paprikát és a zöldlevelet megmossuk, előbbit apró kockára, utóbbit finomra
vágjuk.
A húst a tarhonyához keverjük és beleforgatjuk a kukoricát,
paprikát és a levelet is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése