Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 1 tk cukor
- 0,5 dl tej
- 2 tk só
- 2,5 dl tejföl
- 20 dkg zsír
- 1 tojás a lekenéshez
Hajtogatáshoz:
- 1 közepes fej káposzta
- 3 ek olaj
- 1 tk só
- 2 kk őrölt bors
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral.
A lisztet egy tálba szitáljuk, beleöntjük a felfutott
élesztőt, a sót, a tejfölt, a zsírt és alaposan kidagasztjuk.
Konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.
A káposztát lereszeljük, a torzsa részt és a vastag ereket
nem használjuk fel.. Egy serpenyőben a felforrósított olajon megpirítjuk,
sózzuk, meghintjük 1 kk borssal. Hagyjuk kihűlni.
Erősen lisztezett felületre borítjuk a megkelt tésztát.
Téglalap alakúra elnyújtjuk.
A káposztát egyenletesen elosztjuk rajta és meghintjük 1 kk
borssal.
A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk.
A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot
alulról felfelé haladva ráhajtjuk.
Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is
középre hajtjuk.
Konyharuhával letakarva 30 percet pihentetjük, elnyújtjuk,
majd megint hajtogatjuk.
Megint 30 perc pihenés, nyújtás, hajtogatás, pihenés.
Elnyújtjuk kb. 2cm vastagra, egy lisztbe mártott, közepes
méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, egy éles késsel tetszőlegesen
bevagdaljuk a tetejét.
A pogácsákat a két tenyerünk között kicsit megsodorjuk, így
szép magas tornyok lesznek.
Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk egymástól kicsit
távolabb, lekenjük a felvert tojással.
Kb. 20 percet még kelesztjük.
Előmelegített sütőben 30 perc alatt 180 fokon
hőlégkeveréssel megsütjük.
20 db pogácsa lett ebből az adagból
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése