Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 2,5 dl tej
- 1 nagyobb tojás sárgája
- 8 dkg margarin
- 1 kk só
- 3 ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
Töltelékhez:
- 1 kis üveg szilvalekvár fele
Lekenéshez:
- 2 nagyobb tojás sárgája
Szóráshoz:
- 1 ek porcukor
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfutott
élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a margarint, a tojás
sárgáját.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a
duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk.
Nagyon vékonyra, kb. 3 mm vastagra elnyújtjuk.
Egy akkora csészével korongokat szaggatunk, mint a
derelyekészítő átmérője.
Rátesszük a derelyeformázóra a tésztát, rákanalazunk egy
teáskanálnyit a szilvalekvárból és összezárjuk a formázót.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a párnákat és lekenjük
tojássárgájával.
Addig kelesztjük, amíg a sütő felmelegszik.
180 fokon 12 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
Porcukorral meghintve kínáljuk.
2 nagyobb tepsinyi lett belőle.
Akik elkészítették:
Nagyon szépek, gratulálok! Biztosan kipróbálom!
VálaszTörlésKöszönöm szépen. Jó étvágyat kívánok hozzá :-)
TörlésEzt a derlyeforázót én is használom, de nem pohárral szaggato, hanem a vágó másik feléve szúrom ki a korongot, majd megfordítom és beleteszem a kiszúr korongot, megtöltöm bármivel és össszezárom. A fényképen úgy látszik, mintha levágtad volna a cakkos szélét, miért?
VálaszTörlésAmúgy a szilvalekváros raviolit nagyon szeretjük.
Köszönet a jó receptekért!!
Köszönöm a tippet, jó ötlet. A cakkos szélét természetesen nem vágtam le, hanem a kelés és a sütés során megemelkedett a tészta és ez a minta eltűnt róla. Örülök a ravioli kalács sikerének :-)
Törlés