Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 1 tk cukor
- 0,5 dl tej
- 2 tk só
- 2,5 dl tejföl
- 18 dkg zsír
- 1 tojás sárgája a lekenéshez
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral.
A lisztet egy tálba szitáljuk, beleöntjük a felfutott
élesztőt, a sót, a tejfölt, a zsírt és alaposan kidagasztjuk.
A tészta elég lágy, de ettől ne ijjedjünk meg.
Konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.
Erősen lisztezett felületre borítjuk a megkelt tésztát.
Téglalap alakúra elnyújtjuk.
A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk.
A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot
alulról felfelé haladva ráhajtjuk.
Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is
középre hajtjuk.
Konyharuhával letakarva 30 percet pihentetjük, elnyújtjuk,
majd megint hajtogatjuk.
Megint 30 perc pihi, nyújtás, hajtogatás, pihi.
Elnyújtjuk kb. 2-3 cm vastagra, egy éles késsel berácsozzuk, egy
lisztbe mártott, közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
A pogácsákat a két tenyerünk között kicsit megsodorjuk, így
szép magas tornyok lesznek.
Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk egymástól kicsit
távolabb, lekenjük a tojás sárgájával.
Kb. 20 percet még kelesztjük.
Előmelegített sütőben 25 perc alatt 180 fokon
hőlégkeveréssel megsütjük.
23 db pogácsa lett ebből az adagból
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése