Hozzávalók 10 baguetthez:
Tésztához:
- 1 kg liszt
- 5 dl tej
- 5 dkg élesztő
- 1 púpos tk cukor
- 3 kk só
- 1 dl olaj
- 4 ek tejföl
- 2 tojás
- 3 közepes méretű krumpli (kb. 20 dkg)
Tetejére:
- 1 tojás
- 4 dl tejföl
- 3 nagy gerezd fokhagyma
- 1 kk só
- 25 dkg trappista sajt
A krumplikat alaposan megtisztítjuk, meghámozzuk, apróra
vágjuk és sós vízben puhára főzzük.
Egy krumpli törővel pépesre törjük.
Az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos tejben a cukorral
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a megtört
krumplit, a felfutott élesztőt, a sót, az olajat, a tojásokat, a maradék tejet
és a tejfölt.
Alaposan kidagasztjuk, ha találunk még benne apró krumpli
darabokat, az ujjainkkal szétnyomjuk.
Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a
duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, 10 egyenlő
részre vágjuk.
Gombócokat formálunk és egyenként ovális alakúra nyújtjuk.
A keskenyebb oldaláról feltekerjük és sütőpapírral bélelt
tepsibe rakjuk.
Egy éles, lisztbe mártott késsel a tetejét bevágjuk.
Érdemes kevesebb baguettet tenni egy tepsibe, mert terülnek.
Hagyjuk még 30 percet kelni.
A fokhagymát megtisztítjuk, a tejfölbe zúzzuk, sózzuk és
összekeverjük. A sajtot lereszeljük.
A tészták oldalát (azt a részt, ahová nem teszünk tejfölt)
lekenjük egy egész, felvert tojással.
A tejfölt a baguettek vágásába kanalazzuk, és szépen
elkenjük.
Bőven befedjük a reszelt sajttal.
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésEz brutál finom lehet Andi, ki kell próbálnom! :)
VálaszTörlésKöszi Gabi, tényleg gyorsan elfogyott :-D
Törlés