Köszönet az alapötletért Jákli Juditnak!
Hozzávalók 19 db-hoz:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 1 csapott kk só
- 2,5 dkg élesztő
- 3 dl tej
- 4 evőkanál cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 tojás sárgája
- 5 dkg Rama margarin
Töltelékhez:
- 25 dkg túró
- 2 ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tojás
- 5-6 fürt ribizli
Lekenéshez:
- 2 tojás sárgája
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 evőkanál
cukorral.
A liszthez adjuk a sót, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot,
a felfutott élesztőt, a szobahőmérsékletű margarint és a tojás sárgáját.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg, sötét helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Enyhén lisztezett felületen 1cm vastagra nyújtjuk.
Egy közepes méretű, lisztezett pogácsa szaggatóval
kiszaggatjuk.
A korongok közepébe hüvelykujjal lyukat nyomunk, úgy, hogy a
tészta ne szakadjon át.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. A karimákat lekenjük
tojás sárgájával.
A töltelékhez a túrót egy tálban alaposan összetörjük,
beletesszük a sót, a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást és a citrom reszelt
héját.
Minden kalácska mélyedésébe teszünk 1 púpos tk tölteléket.
A tepsiben hagyjuk még 30 percet kelni.
A ribizliket leszemezzük, megmossuk, papírtörlővel leitatjuk
róla a vizet és a túrós töltelékbe nyomkodunk pár szemet.
Előmelegített sütőben 23 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel
megsütjük.
Porcukorral meghintve kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése