Az eperdzsem kicsit aggasztott, bár elég szilárd lett, de mégis tartottam tőle. Gondoltam bátraké a szerencse... Tényleg nem folyt ki :-)
Hozzávalók 12 buktához:
Tésztához:
- 65 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 3 evőkanál cukor
- 3 dl tej
- 1 tojás sárgája
- 1 tasak vaníliás cukor
- 8 dkg margarin
- 1 kk só
Töltelékhez:
- 12 púpos tk házi eperdzsem
- 4 dkg olvasztott margarin
- 0,5 dl tej
Az élesztőt felfuttatjuk a meleg, de nem forró tejben egy
evőkanál cukorral.
Egy tálba szitáljuk a lisztet, beleszórjuk a cukrot, a
vaníliás cukrot, a sót, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, beletesszük a tojás
sárgáját és a margarint.
Alaposan kidagasztjuk.
Akkor jó, ha már nem csak az edény falától válik el a
tészta, hanem a kezünktől is.
Meleg helyen egy konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a
duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztes felületre borítjuk és
téglalap alakúra, kb. fél cm vastagra elnyújtjuk.
12 egyforma méretű téglalapra vágjuk.
Mindegyik tészta közepére teszünk 1 púpos tk eperdzsemet.
A téglalap egyik hosszabbik oldalát a töltelékre hajtjuk,
majd az ujjunkkal kissé megnyomkodjuk a szélét.
A hajtás részt oldalra fordítjuk és a két végét
benyomkodjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a buktákat egymástól
kicsit távolabb, mert még nőni fognak.
Olvasztott margarinnal lekenjük és még 45 percet kelesztjük.
Előmelegített sütőben 180 fokon 25 perc alatt
hőlégkeveréssel megsütjük.
Amint kivettük a sütőből, lekenjük tejjel és 10 percre
letakarjuk egy konyharuhával, hagyjuk átgőzölni.
Akik elkészítették:
Akik elkészítették:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése