Hozzávalók:
Tésztához:
- 55 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 3 dl tej
- 5 ek cukor
- 1 tojás sárgája
- 8 dkg margarin
- 1 kk só
Töltelékhez:
- 3 ek olaj
- 3 ek cukor
- 2 ek cukrozatlan kakaópor
Kenéshez:
- 2 tojás sárgája
- 3 ek tej
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral.
A lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a felfutott élesztőt,
a maradék cukrot, a sót, a szoba-hőmérsékletű margarint, a tojás sárgáját és
alaposan kidagasztjuk.
Konyharuhával letakarva, meleg helyen, kb. 1 óra alatt a
duplájára kelesztjük.
A töltelékhez a cukrot elkeverjük a kakaóporral.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk.
Vékonyra, kb. 4
mm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk.
3 egyenlő széles csíkra vágjuk.
A csíkokat megkenjük olajjal.
A kakaós töltelékkel megszórjuk a tésztákat, a szélénél
hagyjunk kis szabad helyet.
A két keskenyebb végénél felhajtunk kb. 1-2 cm hosszú tésztát, így nem
fog kifolyni a töltelék.
Majd a hosszabbik oldalánál kezdve feltekerjük, mint a
bejglit.
A szélét óvatosan a tészta oldalához csípjük, majd ezt a részt
alulra fordítjuk.
Ha túl hosszúak a rudak, netán nem férnek bele a tepsibe,
akkor középen elvágva és a végeit betűrve kettévehetjük. (Én így tettem, mert a
legnagyobb tepsibe sem fért bele a rúd.)
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a kalászokat.
Egy tiszta, éles és belisztezett ollóval 45 fokos szögben 2
cm-ként bevágjuk a tésztát kb. 2/3 részig, de ne vágjuk át teljesen az aljáig.
Az egyik kalászkát fordítsuk jobbra, a másikat balra és így
tovább.
Kenjük le őket tojás sárgájával.
Melegítsük elő a sütőt, addig is kelnek kicsit még a
kalászok.
180 fokon hőlégkeveréssel 12 perc alatt szép barnára sütjük
őket.
A sütőből kivéve kenjük le tejjel és hagyjuk kb. 10 percet
átgőzölni.
A töltelék egyáltalán nem folyt ki és ennyi kevés idő alatt
is tökéletesen átsültek a kalászok.
6 rúd lett ebből az adagból.
Ha szeretsz kísérletezni a kelt tészták formázásával, akkor a legjobb helyen vagyok. :D Nagy megszállottja vagyok a kelteknek, sok félét kipróbáltam már, de azért Nálad is van egy jó néhány, amit feltétlenül el fogok készíteni.....már alig várom. :)
VálaszTörlésKöszönöm, örülök, hogy tetszenek és hogy idetaláltál. Belestem a blogodra és én is gyönyörködtem a rengeteg kelt finomságod képeiben. Nagyon ügyes vagy :-)
Törlés