Ránézésre bonyolultnak tűnhet ez a kalácska, de egyáltalán nem az. Érdemes elkészíteni, nem csak a gyerekek kedvence lesz :-)
A pillangó íze a fonott kalácséhoz hasonlít. Egy pohár tejjel, vagy kakaóval nagyon finom reggeli vagy uzsonna.
Légmentesen elzárva még másnap is finom puha.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 2,5 dl tej
- 4 ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 kk só
- 1 tojás sárgája
- 7 dkg margarin
Kenéshez:
- 1 tojás sárgája+1 tk tej
- 2 ek tej
A tejben felfuttatjuk az élesztőt 1 ek cukorral.
A lisztet egy tálba szitáljuk, beleöntjük a felfutott
élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojás sárgáját és a
szobahőmérsékletű margarint.
Alaposan kidagasztjuk.
Konyharuhával letakarva, meleg helyen, kb. 1 óra alatt a
duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, és 8
részre vágjuk.
Veszünk egy részt és olyan hosszú és vékony rúddá sodorjuk,
amennyire csak tudjuk.
Kb. 70-80
cm rúdból lesz a legszebb pillangó.
A rúd két végét megfogjuk, és elkezdjük felfelé tekerni,
mint a csigát.
A két csiga között alul marad egy kis rész, azt az ujjunkkal
a két csiga között elkezdjük feltolni, majd egy éles késsel elvágjuk, ez lesz a
pillangó két csápja.
Végül a két csiga alsó részénél a hüvelyk és a mutató
ujjunkkal kicsit összecsípjük.
Ez a sütés alatt kicsit visszaugrik, de még így is szép
formát ad a pillangó szárnyának.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, egymástól távol, mert
még nőni fognak.
Lekenjük egy tojás sárgája és egy kis tej keverékével.
További 30 percet kelesztjük a tepsiben.
Előmelegített sütőben 180 fokon 15 perc alatt
hőlégkeveréssel megsütjük.
A sütőből kivéve lekenjük tejjel és konyharuhával letakarva
hagyjuk átgőzölni.
8 db nagyobb pillangó lett ebből az adagból.
Gyönyörű!!!
VálaszTörlésKöszönöm szépen :-)
TörlésNagyon szép ez is! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen :-)
Törlés