Hozzávalók 4 főre:
Pörkölthöz:
- 80 dkg sertéscomb
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 ek olaj
- 1 tk só
- 0,5 kk őrölt feketebors
- 1 tk őrölt pirospaprika
- 1 tk darált pirospaprika (házi készítésű)
- 4 koktélparadicsom (vagy egy kisebb paradicsom)
Nokedlihez:
- 30 dkg liszt
- 3 tojás
- 1 tk só
- 2 dl víz
A húst alaposan megtisztítjuk, majd felkockázzuk, hagyjuk
kicsit lecsöpögni.
A vöröshagymát megtisztítjuk, nagyobb kockára vágjuk és
üvegesre pároljuk az olajon.
A lecsöpögött húst rádobjuk és fehéredésig pirítjuk.
Majd rászórjuk a sót, borsot, a kétféle pirospaprikát és
rádobjuk a paradicsomokat.
Felengedjük vízzel és fedő alatt puhára főzzük.
Ha elfőtte a levét, de még nem kellőképpen puha a hús, akkor
pótolhatjuk még a vizet.
A nokedlihez egy lábasban vizet forralunk egy tk sóval.
A tojásokat egy tálba ütjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a
sót és a vizet lassan, fokozatosan adagolva sűrű, csomómentes masszává
kavarjuk.
A tészta ne legyen se túl kemény, se túl lágy.
Előfordulhat, hogy több vagy kevesebb víz kell bele, ez függ
a tojások nagyságától, a liszt fajtájától, ezért érdemes fokozatosan adagolni
bele.
Ha már lobog a víz, beleszaggatjuk a nokedlit, pár perc
alatt feljönnek a tetejére, még akkor 3-4 percig főzzük.
Leszűrjük, sós vízben átöblítjük és hagyjuk lecsöpögni.
A pörköltöt a nokedli fészken, melegen kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése